Vije-sti

Zvučna instalacija koju pokreće struja generirana iz krvi

Zvučna instalacija koju pokreće struja generirana iz krvi

Novo događanje u zagrebačkoj Galeriji Močvara donosi zvučnu instalaciju "until I die" koju pokreće struja generirana iz krvi ruskog umjetnika Dmitrija Morozova aka ::vtol::.

Za prvo predstavljanje instalacije krv je prikupljana tijekom 18 mjeseci u ukupnoj količini od 4.5 litara, koje su zatim razrijeđene na 7 litara koliko je bilo potrebno za instalaciju. Tijekom performansa i prije otvorenja izložbe iz ruke umjetnika vadio se zadnji dio krvi potreban za rad instalacije. U zagrebačkom izdanju, kao i ostalim koji su uslijedili nakon premijere, umjesto prave umjetnikove krvi koristi se umjetna. Otvorenje instalacije je u utorak 23.10. u 20:00 h u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo. Instalacija se može pogledati u Pogonu Jedinstvo od 24. do 26.10., svaki dan od 17.00 do 20:00 h.

Struja iz krvi dobiva se putem specijalnih baterija i napaja mali sintesajzer koji stvara zvučnu kompoziciju u sklopu instalacije. Krv kao najvažnija tjelesna tekućina puna simboličkih značenja pokreće vizualno impresivnu mašinu inspiriranu grafikama iz 19. st. koje prikazuju eksperimente s baterijama i elektricitetom. Morozov navodi da je u ovom radu motiviran željom za stvaranjem tehnobiološkog hibrida koji je produžetak umjetnikovog tijela i koji koristi njegovu vlastitu životnu snagu za stvaranje elektronskog zvuka.

Dmitry Morozov (aka ::vtol::) je transdisciplinarni umjetnik i istraživač fokusiran na suvremene umjetničke medije uključujući zvuk, robotiku i instalacije. Radove je izlagao u muzejima i galerijama diljem svijeta: Muzej moderne umjetnosti (Moskva), Electromuseum, ZKM (Karlsruhe), Nacionalnom muzeju likovnih umjetnosti Tajvana (Taichung), na 4. MBCA bijenalu (Moskva), SIGGRAPH-u 2016 (Anaheim) te događanjima poput festivala Mirage (Lyon), Ars Electronica (Linz), Future Everything (Manchester) i CTM (Berlin). Dobitnik je nagrade Sergei Kuryokhin (Rusija, 2013.), priznanja Prix Cube (France, 2014), posebnog priznanja na VIDA-i 16.0 (Španjolska, 2014.) te nagrade Prix Ars Electronica (Austrija, 2015., 2017.).

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni