Vije-sti

Zoon politikon spotom

Zoon politikon spotom "Pu, Spas!" upozorava na izuzetno visoku stopu samoubojstava u Crnoj Gori

Zoon politikon, podgorički rock bend, objavio je video spot za pjesmu "Pu, spas!", koja se nalazi na aktualnom EP-ju ovog benda, "Pu, spas za sve nas!", objavljenom u prosincu 2015. Tvorac spota je Mladen Ivanović, mladi režiser koji je s ovim bendom već surađivao pri stvaranju video spota za pjesmu "Čovjek pas", s njihovog albuma "Rupe u glavi", 2013. godine.

Ivanović potpisuje mjesto režisera, kamermana, montažera, glavnog glumca i idejnog pokretača novog ostvarenja. Ovo je prvi spot Zoon politikona koji je snimljen izvan granica Crne Gore, i to u San Franciscu (SAD), te se u spotu mogu prepoznati znamenitosti poput mosta Golden Gate i ozloglašenog zatvora Alcatraz.

Video spot za pjesmu "Pu, spas", četvrti je spot benda Zoon politikon, koji je osim spotova, tijekom četiri godine postojanja, objavio jednako toliko izdanja, a sva su dostupna za besplatno preslušavanje i preuzimanje na stranici www.bucanpas.com.

"Video spot donosi priču o jednom samoubojstvu za koje se motivacija gradi na izgled apsurdnim, ali učinkovitim sredstvima. Glavni lik suočen je s nepoznatim ljudima koji kao da odbrojavaju njegovo vrijeme, i to koristeći znakove koji su u našem društvu konotirani nacionalnim, vjerskim i političkim podjelama. Tekst pjesme "Pu, spas!" savršeno se uklopio u zadati kontekst i podržao priču bez pretenzije da se u par stihova pruži banalan odgovor na postavljeno pitanje. Ovom temom smo se bavili zato što podaci do kojih se može doći, nedvosmisleno ukazuju na to da je stopa samoubojstava u Crnoj Gori mnogo iznad europskog prosjeka i da se radi o ozbiljnom društvenom problemu. Dugujemo veliku zahvalnost svima koji su pomogli u izradi ovog spota koji je izrastao iz ogromnog Mladenovog entuzijazma i posvećenosti. Imali smo čast da surađujemo s čuvenim nikšićkim glumcem Mirom Nikolićem, koji je govorio odlomak iz "Poslanice Katunjanima", Petra I Petrovića Njegoša, kojim se video spot otvara i zatvara."  - poručuju iz benda.

Redatelj spota, Mladen Ivanović, došao je u centar interesiranja crnogorske javnosti, nakon što je osvojio nagradu za najbolji debitantski film na New Balkan Film Festu u Stockholmu za dokumentarni film "Između rijeke i ljudi". Film se bavi problemom odlagališta otpada u Beranselu.

Zašto tema samoubojstva?
"Stopa samoubojstava u Crnoj Gori duplo je veća od europskog prosjeka. Samoubojstvo je drugi najčešći razlog smrti adolescenata i mladih do 24 godine starosti. Svaki treći dan u Crnoj Gori neko sebi oduzme život. Od 2010. Godine nadležnost nad informacijama o uzrocima smrti prenesena je na Institut za javno zdravlje i od tada nemamo točnih podataka o samoubojstvima jer je Zavod za statistiku izgubio pristup njima. Posljednji zapaženi novinski članci koji se bave ovom temom su iz 2013. godine. Brojni stručnjaci i mediji upozoravaju da je ovaj problem alarmantan i u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a pri tom sve tri države imaju manju stopu suicida od Crne Gore."

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni