Vije-sti

HDS ZAMP u novoj ofenzivi na glazbene portale i nezavisnu scenu!

HDS ZAMP u novoj ofenzivi na glazbene portale i nezavisnu scenu!

Nakon što je prije četiri godine ZAMP imao prvi lov na vještice, izgleda da je ovih dana krenula nova ofenziva na glazbene portale koji po njima autorska prava krše dijeleći ni više ni manje nego linkove pjesama objavljenih na servisima kao što su YouTube, Bandcamp, Soundcloud i sl.

Naime još prije četiri godine ZAMP je bezuspješno pokušavao sa samim YouTube servisom sklopiti ugovor o regulaciji autorskih prava, a kada se to ispostavilo bezuspješno, određena količina glazbenih portala zaprimila je dopise kako krše autorska prava umetanjem regularnih i embedded linkova pjesama u svoje članke.

Možda je bilo naivno misliti kako je tijekom zadnjih četiri godine ta ideja zamrla, i kako se ZAMP opametio, ali izgleda da je ova institucija ionako sumnjivog ustroja i ovlasti, odlučila krenuti u novu ofenzivu. Prva žrtva napada rano jutros bila je stranica Reggae.hr. Naime ZAMP je poslao hosting kompaniji na čijim serverima se nalazi stranica Reggae.hr ABUSE prijavu za korištenje zaštićenih autorskih prava na portalu Reggae hr, te je spomenuta hosting kompanija onemogućila pristup samom portalu. Glavna urednica portala, Ivana Tolić, zatražila je objašnjenje zašto nije prethodno dobila upozorenje radi kršenja autorskih prava i dobila suludi odgovor: “Odgovor kojeg sam dobila od službenika je da nisu mogli naći naše kontakte na koje bi mogli poslati dopis. Osim što su naši kontakti javno objavljeni skoro osam godina na stranici pod rubrikom O nama/kontakti, malom upotrebom Google servisa se moglo doći do naše adrese, kao i elektroničke pošte. Ponovno je očito da birokrati koje plaćamo porezima rade svoj posao s prstom u uhu. No dobro, dobila sam ispriku od Zampa te su urgirali da se stranica ponovno uključi. Nadam se da je svima jasno da je ovo vrijedno prijave Hrvatskom novinarskom društvu za gušenje medijskih sloboda ili još bolje na europskoj razini.“ napisala je Ivana u svom priopćenju javnosti.

U međuvremenu je ZAMP povukao prijavu i urgirao hosting kompaniji da vrate pristup stranici, ali tu priča ne staje. Ivana Tolić dalje je napisala: “Potom sam tražila od službenika da mi pošalje dotični ugovor da vidim o čemu se radi. Konkretno radi se o naplati korištenja linkova (internet broadcast, streaming only on demand, branded webcast, simulcasting, live streaming) te uzimanje zbirne naknade od 12% od svih direktnih ili indirektnih prihoda od glazbenih sadržaja. Taj prihod se definira kao prihod od pretplate, reklama, sponzorstava, donacija, provizija, cesija, kompenzacija, trampi i sl. “

Vrijedi napomenuti kako većina domaćih portala, uključujući i Sound Report, ne dobiva nikakve ili gotovo nikakve novce za svoj rad. Većina nas svoj posao radi iz čiste ljubavi prema glazbi i domaćoj sceni, često uz redovne poslove i obveze, a nerijetko vlastite novce ulažemo (doniramo) u portal kako bi mogli raditi. Tih 12% godišnje nas bi financijski ošinulo dovoljno da bi se brojni portali morali ugasiti. Kada se to uzme u obzir ovakav stil napada na portale je time gori i još je veća pljuska nama koji te portale vodimo.

Pod krinkom zaštite autorskih prava pokušavaju doći do novaca gdje novaca nema, a na kraju krajeva ti novci najvjerojatnije nikada neće doći do onih izvođača koje najviše i promoviramo, a to su nezavisni alternativni glazbenici.

Ovim putem nas zanima što o cijeloj priči misle i sami diskografi. Naime diskografi snažno koriste naše portale kako bi promovirali svoje brojne domaće (a i strane) izvođače i potaknuli prodaju CD-a, ploča, ulaznica na koncerte i sl. Svaka najava novog singla završi na našem mailu uz poveznicu na YouTube kanal na kojem se taj singl nalazi. Bez glazbenih portala domaća scena ne bi bila niti približno aktivna ni bogata kao što trenutno je, jer nažalost radijski i televizijski eter (čast iznimkama) gura strukturirani sadržaj mainstream estrade, a veće novine pišu o koncertima samo kada su najpoznatija imena pop kulture u igri.

Živimo u državi gdje se rock glazba ne smatra kulturom, gdje država ne daje gotovo nikakve potpore glazbenicima, organizatorima, portalima, a institucija koja bi sve to trebala štititi i napraviti nekog smisla radi pizdarije (pizdarije je stvarno najbolji mogući opis) ovakvog tipa.

Jedan osvrt na cijelu priču objavio je danas i kolega Zoran Stajčić s portala Ravno do Dna koji je također primio famozni dopis, a ukoliko vam ovo sve ne zvuči samo kao pišanje u vjetar, savjetujemo da pročitate i taj članak ovdje.

Za kraj bi napomenuo kako redakcija Sound Reporta (barem zasad) nije primila dopis ZAMP-a, ali da nam ta činjenica ne umanjuje degutantnost cijele ove priče te da u potpunosti stojimo uz svoje sestrinske portale i njihove redakcije.

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."