Vije-sti

Začarana Močvara u Zagreb premijerno dovodi Izae

Začarana Močvara u Zagreb premijerno dovodi Izae

Začarana Močvara nam je priredila glazbenu poslasticu, neki bi rekli - koncert posebno rezerviran za glazbene lo-fi, freak-folk sladokusce. No bilo bi ludo ograničiti se na samo te žanrove, jer izvođači koje ćete imati priliku čuti na nadolazećem koncertu su puno više od toga.

U četvrtak, 16. lipnja, na svoje prvo gostovanje u Zagrebu stižu Dubrovčani Izae, i ovo će biti njihovo predstavljanje albuma "Snivatelj snima" koji je nedavno izašao na vinilu. Do sada ste ih  godinama osluškivali na njihovim unikatnim albumima u bespućima interneta, no nastup uživo je nešto što se u Zagrebu dugo priželjkivalo, stoga nemojte propustiti njihov premijerni nastup kraj rijeke Save. Društvo će im praviti jednako tako originalna i posebna Ivana Picek, majstorica neobičnih instrumenata i snažnih stihova, te vlasnica vokala koji se ne zaboravlja. Ivana će predstaviti nove pjesme koje čekaju lijepi kišni dan da se skupe na novom albumu i osvanu na Bandcampu.

Za sebe Izae kažu da su poluakustični trio iz Dubrovnika. Bend poimence čine: Jadranka (glas), Dejan (bas) i Adem (gitara). Pišu, snimaju i izvode jednostavne lo-fi numere za predstave koje se nisu ili neće dogoditi što onda njihovim soničnim nastojanjima daje ili ne daje na dubini. Prije deset godina su izdali svoj prvi album nazvan "Halucinacije, Belzebubov valcer i miran razgovor" i dali nam naslutiti da se radi o muzičkom dragulju koji se ne sreće često na ovim dužinama i širinama. Intimni, ezoterični stihovi, i minimalistička pratnja na gitarama od dima i perkusijama od saća su učinili svoje, i već tada ucrtali Dubrovnik na karti kao mjesto gdje se krije čarobna muzika koja se ne može ubaciti u niti jednu glazbenu ladicu. 

Muzika koja nas vraća sebi, koja nas provodi nekim prošlim životima ili snovima, muzika koja nas odvodi na rub nestvarnog. Nakon toga je uslijedlo još četiri albuma, četiri mala remek djela, svaki različitiji od prethodnog, punih šarenila, klaustrofobičnih himni za djecu, digitalnih kompozicija za imaginarne muzičke kutije o sedam planeta, zvončića, poigravanja sa pop formama i sa muzičkim igračkama, snimanja na umirućim magnetofonima, da bi nam početkom ove godine podarili album "Snivatelj snima" (Noisy Night Records) koji sadrži četrnaest rearanžiranih pjesama sa prethodnih albuma. Taj album je svojevrsni best of, i zaokružena dekada djelovanja benda. 

Od nekadašnjih lo-fi uradaka, ove pjesme su sada izrasle u nešto više, drugačije i sada dišu na marginama jazza i popa, spojivog i nespojivog, no i dalje sa nesvakidašnjom Izae čarolijom. Zanimljivo je spomenuti da na pjesmi Noćno cvijeće na saksofonu gostuje Dana Colley (Morphine). Ovo je prvo zagrebačko gostovanje benda i promocija novog albuma, i Izae nam pripremaju spoj akustike sa igračkama spojenim u struju, stoga ne propustite najljepši mogući ulazak u ljeto sa ovim koncertom.

Ivana Picek jedna je od najzanimljivijih imena na regionalnoj kantautorskoj sceni i zadnjih par godina pomno pratimo Ivanin rast i eksperimentiranje, od gitare i glasa, sve do tisuću instrumenata i mračnog elektro zvuka. No i to nije sve što nam Ivana može ponuditi. Njezin stil karakteriziraju nježan, nezaboravan vokal, snene melodije i topli i neobični tekstovi, a iza sebe već ima i dva samoizdata albuma (od kojih se posljednji album našao na mnogim popisima najboljih albuma 2012. godine), brojne pobjede na festivalima u i izvan RH, kao i nastup na Terraneo festivalu 2013. godine. 

Inače je i članica psihodeličnog benda Pridjevi. U zadnje vrijeme bacila se i u produkcijske i snimateljske vode, tako da trenutno radi na novim stvarima koje su malo mračnijeg electro-dub-synth karaktera. Kako to zvuči zasad se može doživjeti samo na koncertima. Sama kaže da će novi album izaći na jedan lijepi kišni dan. Na koncertu će joj se pridružiti sestrična Antonija na ksilofonu i električnim bubnjevima. Veselimo se i navijamo za pokoji kišni dan.

Početak koncerta najavljen je za 22 sata, a upad je 30 kn na ulazu u klub.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni