Vije-sti

Veliki prasak Rock&Offa: Aklea Neon, JR August i The Siids

Veliki prasak Rock&Offa: Aklea Neon, JR August i The Siids

Makarske Rezerve prošle su godine eksplodirale kao Veliki prasak nezavisne novinarske nagrade Rock&Off - za njihove nasljednike ove se godine natječu Aklea Neon, JR August i The Siids.

Iza imena Aklea Neon stoji Dorotea Zovko, osječka žena gazela koja na domaću scenu donosi karipsko osvježenje, daleke ritmove i priču o nemirnom i nesputanom duhu. S gitarom i digitalnim looperom pod rukom, svoje glazbeno iskustvo skupljala je po brojnim svjetskim metropolama, a šira hrvatska javnost imala je priliku upoznati u društvu kolegica kantautorica na Aquariusovoj kompilaciji Femme Nouvelle. Njen su medij u jednakoj mjeri i klupska pozornica i YouTube, a jednako dobro snalazi se na engleskom i na hrvatskom jeziku. Ne propustite je upoznati na RockOffu prije nego odleti u neke toplije krajeve!

Iza pseudonima JR August stoji Nikola Vranić, glazbeni neimar jednog od logistički najzahtjevnijih projekata u 2019. Njegov album prvijenac „Dangerous waters“ plod je dugogodišnjeg fermentiranja, nekoliko EP-jeva i više stotina pjesama koje je JR godinama skupljao. Njegove pjesme, spoj tradicije bluesa, gospela, soula i kalifornijskog kantautorskog vala 70-ih, zvuče monumentalno, pa se ništa manje nije očekivalo ni od njihovog live predstavljanja – uz JR-a, na bini je bend pojačan saksofonom i zbor od 12 ljudi! Jasno je da se ovdje na glazbu ne gleda kao na ekonomski (ne)isplativu kategoriju i utoliko je nastavak priče o JR-u još važniji za budućnost domaćeg rocka!

The Siids su dvojac nastao iz benda Morso, a svojom glazbom dostojno će predstaviti svoj grad kao europsku prijestolnicu kulture. Moderni zvuk? Tu je. Odjeci Depeche Modea i elektro popa osamdesetih? Bez brige, imamo ih pokrivene. Prepoznatljivi, a opet jedinstveni pečat ri-rocka? Ništa bez njega! Darko Terlević i Stanislav Grdaković svoju su uspješnu godinu zaključili objavom albuma prvijenca, „Brutalist“, a osim uzbudljive glazbe, u svom vizualnom predstavljaju sudaraju prirodu i industriju na zanimljiv i dopadljiv način. U svakom slučaju, još jedna perjanica scene grada koji teče.

Više o drugom izdanju Rock&Off nagrade saznajte na službenim web stranicama – vidimo se 30. siječnja u Tvornici!

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni