Vije-sti

Tobogan i Plastic Knives u KSET-u

Tobogan i Plastic Knives u KSET-u

U četvrtak, 21. travnja, u KSET stiže prava space rock poslastica. Dva benda koji, svaki na svoj način, interpretiraju elektronski pristup rocku i vode ga u nove dimenzije, usput rušeći sve barijere i stereotipe.

Od 2007. godine, Tobogan istražuje veliki i dobrim dijelom nepoznati prostor između živo izvođene glazbe i elektroničke plesne glazbe; vezu između programiranog ritma i akustičnih bubnjeva; napetost između unaprijed zadane forme i kolektivne improvizacije. Istraživanje traje kontinuirano do danas, ali u ponešto drugačijoj formaciji i osvježenom stilskom pristupu.

Ono što je počelo kao solo nastup polako je preraslo u ansambl koji se, uz česte izmjene i zamjene članova, na kraju formirao u kvartet. Iako je oprema koja se koristi u svrhe istraživanja vrlo poznata i standardna, poput gitare, bubnjeva, basa i klavijature, korištenje tih instrumenata je ipak pomalo nekonvencionalno. Tako gitara djeluje poput nekog perkusivnog i vrlo atmosferičnog instrumenta dok bas, spojen kroz različite procesore, daje potporu u dubokim frekvencijama koje tresu i najtvrđe temelje.

Klavijature i sintisajzeri drže harmonijski kostur u čvrstim i stabilnim odnosima što na kraju ostavlja mjesto za bubnjeve koji, uz pomoć poznatih ritmova iz svijeta elektronike, signaliziraju i daju smjer cijelom sastavu. Postoji i peti, skriveni, član koji, uz pomoć velikih i čudesnih strojeva, kontrolira i daje novu dimenziju zvuku koji se stvara na pozornici. Inspirirani sastavima koji su već zakoračili u sfere elektroničkog zvuka, Tobogan nastavlja u duhu glazbenog eksperimenta, avanture i istraživanja.

Temelji koje su devedesetih godina postavili Jojo Mayer’s Nerve, Questlove i njegovi The Roots, FourHero i Disciplin A Kitchme, omogućili su grupama i sastavima poput Brand Brauer Frick i Electro Guzzi da nastave i otkrivaju nove zvukove i u novom mileniju. Tim putevima nastavlja i Tobogan.

Plastic Knives koristi cijelu paletu žestokih sastojaka kako bi smiksali svoj koktel electro-rocka. Bubnjevi koji su na momente plesni, a na momente dostižu vrlo kompleksne poliritmične fraze. Gitare koje se oslanjaju na beskompromisni fuzz, ali i cijelu paletu psihodeličnijih efekata i - u konačnici - elektronika koja pokriva sve od dubokih synth baseva i oštrih leadova do izmanipuliranih semplova i hladnih ambijentalnih tekstura.

Prošle su godine izdali dva EP-ja, "Both Sides Of The Atlantic" i "Tongue In Cheek", uz vrlo pozitivne kritike unutar i izvan Hrvatske. Energični live nastupi daju njihovim kompozicijama dodatnu agresivnu i eksplozivnu crtu koja malo slušatelja ostavlja ravnodušnim.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni