Vije-sti

Tjedan dana do velikog slavlja Radija Študent Ljubljana

Tjedan dana do velikog slavlja Radija Študent Ljubljana

Radio Študent Ljubljana, jedan od najstarijih i najjačih neovisnih medija u Europi, 9. maja napunit će 50 godina.

Radio Študent, jedinstven na području država bivše Jugoslavije, ali i šire, nastao je kao rezultat studentskih pokreta krajem 60-ih. Kao neovisni prostor slobode medija uspostavio se u liberalnim 70-ima, ostao glasan u stabilizacijskim 80-ima, igrao ključnu društvenu ulogu tijekom procesa osamostaljenja Slovenije te preživio tranziciju sve do današnjeg zbunjenog trenutka.

Radio Študent i danas ostaje što je uvijek bio - neovisan neprofitan, glasan i nepokoriv. Aktualnu ekipu čini oko 200 suradnika koji direktnim izborom biraju urednike, a de facto i direktora radija. Suradnici, raspoređeni u pet redakcija (politička, glazbena, kulturna, sveučilišna i znanstvena) i dvije službe (spikeri i tehničari), produciraju do 16 sati dnevnog programa. Od samog početka Radio Študent, ili RŠ (“ereš”) kako ga poznajemo u Ljubljani, emitira uživo iz najvećeg studentskog naselja Rožna dolina te svojim slušateljima nudi širok izbor tema te alternativne glazbe. RŠ često surađuje i s brojnim medijima s područja bivše Jugoslavije, a isto tako prostor u eteru daje i manjinama - četiri puta mjesečno slušatelji mogu slušati emisije na srpskom i hrvatskom jeziku, dok se u prošlosti emitirala emisija na i bosanskom i romskom jeziku.

U okviru proslave 50. rođendana RŠ organizira brojne evente, čiji će vrhunac biti 9. svibnja s koncertom u ljubljanskim Križankama gdje će nastupiti Laibach, Mimika Orchestra + Darko Rundek, Seine, Housewives i Jimmy Barka Experience. Svi ostali eventi dostupni su na sljedećoj web-stranici: 50.radiostudent.si, a trajat će sve do kraja godine.

WWW: Radio Študent

FB: Radio Študent

TW: Radio Študent

IG: Radio Študent

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni