Vije-sti

Trijumfalno slavlje za četrdeset i peti rođendan Lisinskog

Trijumfalno slavlje za četrdeset i peti rođendan Lisinskog

Hrvatska glazbena reprezentacija odvela publiku na maestralno putovanje svijetom.

Od Zagreba, preko Tokija do Beča – zvuk svake glazbene prijestolnice sinoć je u do posljednjeg mjesta ispunjenom Lisinskom uveličalo slavlje čedrdeset i pet godina postojanja najprestižnije hrvatske koncertne dvorane.

Lisinski je, od otvorenja, 29. prosinca 1973., ugostio mnogobrojne svjetske zvijezde, a do današnjeg je dana ostao na čelnoj poziciji s reputacijem mjesta vrhunske kvalitete zvuka što omogućuje jedinstveni glazbeni doživljaj svakog posjetitelja koji mu se redovito vraća.

2018. tako bilježi rekordan broj posjećenosti, rasprodanih koncerata i broj pretplatnika najpoznatijeg ciklusa klasične glazbe Lisinski subotom koji iz sezone u sezonu ugošćuje samo svjetski vrh, istovremeno dajući priliku i mladim domaćim glazbenicima da pokažu svoja znanja i sposobnosti pred mnogobrojnom publikom istančanog ukusa.

Sinoćnjim je programom s čak dvjestotinjak glazbenika na pozornici dokazano kako hrvatski umjetnici kvalitetom ne zaostaju za svjetskim trendovima, a svoj su doprinos programu dali i solisti od kojih neki trenutno uživaju u uspješnoj svjetskoj karijeri uz mlade nade čije vrijeme tek dolazi. Sopranistica Valentina Fijačko Kobić, mezzosopranistica Ivana Srbljan, tenor Tomislav Mužek, bas Luciano Batinić, violončelistica Latica Anić, pijanisti Eva Goreta i Lovre Marušić, orguljaš Pavao Mašić, marimbist Filip Merčep i gitarist Lovro Peretić zaradili su gromoglasne ovacije, praćeni Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije da bi spektakl na samom kraju eskalirao zajedničkim izvođenjem Finala Beethovenove Devete simfonije u d-molu uz Zbor Hrvatske radiotelevizije i velikih miljenika publike, Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić. Program se uspješno odvijao pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića koji je dio najsvečanijeg programa već dulji niz godina.

Slavlje se nastavilo tradicionalnim plesnjakom u predvorju, a za dobru zabavu bila je zaslužena grupa SuperStary, predvođena poznatim poduzetnikom i bivšim ministrom gospodarstva, Davorom Šternom.

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog tako je korak bliže velikom jubileju, pedesetoj godišnjici za koju se priprema veliki spektakl, no prvi korak je 2019. koja već sada bilježi nekoliko rasprodanih koncerata, a s nestrpljenjem se očekuje najava nove jesenske sezone koja će tradicionalno oduševiti sve ljubitelje glazbe.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni