Vije-sti

The Smashing Pumpkins na INmusicu potvrdili svoj kultni status

photo: The Smashing Pumpkins, credit: Zvonimir Bregeš

The Smashing Pumpkins na INmusicu potvrdili svoj kultni status

Sinoć su na zagrebačkom Jarunu, na trećem danu INmusic festivala, premijerno pred domaćom publikom nastupili američki rokeri The Smashing Pumpkins. I kakvo je to zatvaranje festivala bilo!

Smashing Pumpkins su jedni od ikona alternativne rock scene devedesetih oformljeni u Chicagu 1988. godine. Njihov zvuk bi mogli opisati kao kombinaciju psihodelije, grungea i heavy metala, dok vokal pjevača Billyja Corgana njihovoj glazbi daje dodatnu notu posebnosti.

Točno u 23:15h na pozornicu su izašli ovogodišnji headlineri festivala i otvorili sa žestokim rifovima „The Everlastin gaze“, a nastavili s „Doomsday Clock“. Na prvim taktovima „Today“ publika je bačena u delirij. Moram priznati da je sinoćnji nastup u potpunosti nadmašio sva moja očekivanja. Jednostavno su zvučali perfektno! S moćnim gitarskim rifovima i bubnjarskim dionicama moglo se osjetiti koliko su savršeno uigrani. Publika se uglavnom sastojala od starije ekipe, no bilo je tu i mlađih koji su se navukli na dobar stari zvuk devedestih. Malo sam promatrao ljude i primijetio sam da su doslovno svi znali riječi pjesama – pogotovo starijih stvari. Imam osjećaj da su sve pjesme bile podjednako dobro prihvaćene. Iako su možda najveći hitovi dobili malo više ovacija – posebno „Tonight, Tonight“ i „1979“. Najviše stvari su odsvirali sa svojeg trećeg albuma „Mellon Collie and the Infinite Sadness“, čak šest, dok su sa zadnjeg, trostrukog konceptualnog albuma „Atum: A Rock Opera in Three Acts“, četiri. S tog albuma istaknula se fenomenalna izvedba „That Which Animates the Spirit“ koja zvuči uživo nekoliko puta bolje nego studijska verzija.

Inmusic2024_SoundReport_ZvonimirBreges_004_SmashingPumpkins

Sam Billy Corgan je imao minimalnu interakciju s publikom – samo je jednom rekao „Croatia, we love you“. Kroz cijeli nastup gitarist i prateću vokal James Iha je vodio glavnu riječ. On je pred kraj koncerta i predstavio sastav. Trenutna postava se sastoji od tri originalna člana iz 1988. – Billy Corgan za mikrofonom, Jimmy Chamberlin na bubnjevima i sam Iha na gitari. S njima su još svirali Jack Bates na basu, Katie Cole na gitari i kao prateći vokal te od ove godine najnovija članica benda Kiki Wong na gitari. Cijeli set su odsvirali bez bisa te su čak mrvicu produljili nastup zatvorivši sa pjesmom „Zero“. Na samom kraju Corgan je ostao sam na pozornici gdje se nekoliko puta poklonio publici. Nakon malo više od sat i pol spektakl na Jarunu je završio.

Inmusic2024_SoundReport_ZvonimirBreges_008a_SmashingPumpkins

Nakon koncerta sreo sam hrpu prijatelja i poznanika i nakon što smo se izgrlili, kako to biva u jedan u noći, sve sam ih upitao: „Je li do mene ili je ovo bio fenomenalno?“. I svi su, složili da je ovo bio brutalno dobar koncert! Svi su bili oduševljeni i zadovoljni. Mislim da su svojim iznimnim nastupom Smashing Pumpkins sinoć preobratili i najskeptičnije (a bilo je takvih) i potvrdili svoj kultni status.