Vije-sti

The Opressed na 5. Antifa Night

The Opressed na 5. Antifa Night

Antifa plakat

Mladi antifašisti grada Zagreba ponosno predstavljaju peti po redu Antifa night koji će se održati 10.5.2014. - ujedno 2 dana nakon obljetnice oslobođenja našeg voljenog Zagreba. Peti jubilarni Antifa night prvi je ovakvog kapaciteta i karaktera, sa ciljem stvaranja jakog regionalnog antifašističkog muzičko-društvenog eventa u Zagrebu, zemlji i regiji. Naglasak ovog događanja, kroz prateća predavanja, tribine, projekcije, slušaonice i koncerte je učvršćivanje lokalne i regionalne antifašističke scene i mreže - nešto što bi nam, nažalost, u skoroj budućnosti ove zemlje moglo sve više i više trebati. Kroz muziku i zajedništvo želja nam je pokazati mladim generacijama da osim sivila cinizma i jalovog crnila fašizma i dalje postoji znatan dio društva spreman ustati za svoje ideale, pomoći svojem bližnjem i prkosno stati na put bujici mržnje koja iznova gmiže ulicama našeg grada. Prije točno 69 godina jedini stvaran otpor koji se moga pružiti je bio onaj oružjem. Danas, na sreću, to još uvijek može učiniti jedna riječ, slika ili pjesma. Pobrinimo se da tako i ostane!

Peti Antifa night donosi kultni Oi! punk bend The Oppressed iz Walesa. Sviraju u zagrebačkoj Močvari 10. svibnja, a s njima sviraju i The Bayonets, Crasso de Odio i Ljubiša Samardžić. Upad u pretprodaji je 65 kuna i na dan koncerta 75 kuna.

The Oppressed (Anti-fascist Oi! with Balls!, Cardiff)

The Oppressed je kultni Oi! punk bend antifašističkog usmjerenja, koji nam dolazi iz Cardiffa, Walesa. Njihov zvuk može se opisati kao energični himnični huk britanskih ulica pun sing-a-longova i snažnih refrena. Iako teško da se radi o tankoćutnoj poeziji, njihovi tekstovi ipak predstavljaju odmak od klasičnih šablona Oi! bandova pa tako Roddy vješto secira stanje "u vlastitom dvorištu" umjesto da se prepusti samodopadnosti i klišejima vlastite supkulture. Oppressed, osnovan 1981, izlazi iz drugog oi! punk vala u Britaniji kada raskol unutar skinhead pokreta i oi! glazbe dijeli scenu na 2 tabora: fašisti i anti-rasisti\tradicionalni, kada većina skinsa biva etiketirano fašistima u medijima i javnom mnijenju. Oppressed se priklanja od samog početka svojeg stvaralaštva uz Anti-Nazi ligu i Rock Against Racism kako bi pokazali svoj jasan stav i širili pravu sliku o skinheadsima i njihovim korijenima. Njihova reputacija kroz 80te godine je rasla,unutar i izvan antifašističkih krugova jer su bili jedni od prvih i rijetkih s jasno ograđenim\određenim političkim stavom i publikom spram infiltraciji rasističkih stranaka i grupacija u Oi!, punk ali i ostale glazbene pravce u Britaniji i šire. Kasnih 80ih Roddy i Oppressed odlaze svirati u Ameriku i upoznaju prve „SHARP“ skinse na lokalnoj New Yorškoj sceni, gdje počinje priča o Skinheads Against Racial Prejudice pokretu.

Roddy preuzima znanje stečeno od Amera i širi po Britaniji identitet SHARP skinheada a kasnije i po ostatku Starog kontinenta. Organizirajući koncerte, slušaone i zabave na kojima se okupljaju skinsi nameće se isticanje SHARP simbola u svakodnevnici na plakatima, majicama, spitkama, haringtonkama, prišivkama i bedževima kako bi se jasno istaknuo stav da skinhead kultura odbacuje bilokakvo svojatanje od strane krajnje desnice te u svrhu očuvanja svojih korijena koji zapravo sežu iz jednog autentičnog multikulturalnog "melting pota" između supkulture jamajkanskih imigranata Rude Boysa i britanske bijele radničke mladeži Hard Modsa. Roddy Moreno je ključna figura,dobri duh i svojevrsni kum skinhead pokreta koji je jasno povukao liniju između jednog skinheada i jednog rasista, izvukavši tu kulturu iz kaljuže mržnje, negiranja vlastite prošlosti, ali i beskičmenjaštva i sjedenja na dve stolice. Svoje ideje zastupao je kako na ulici i muzičkoj sceni tako i na tribinama kao strastveni navijač svojeg nogometnog kluba s ugledom jedne od najozlogašenije huliganske ekipe svih vremena - Cardiff City Soul Crew. Oppressed i u novije vrijeme ne popuštaju sa svojim koncertima i političkom aktivnošću pa tako ističu danas sve važniju ideju borbe za interese radničke klase napadnute od strane vlasti,poslodavaca te važnost gajenja radničkog identiteta i jedinstva bez obzira na sve rasne,nacionalne i ostale razlike. Zadnjih nekolicinu godina Oppressed širi suradnju i s RASH pokretom ali se i ne zaustavlja samo na svirkama u Europi makar im je to matično područje te također odlaze svirati i širiti svoju pozitivnu poruku i na Dalekom istoku te zemljama Latinske i Srednje Amerike što ih i dan danas čini jednim od ključnih utjecaja na Oi i punk muziku, skinhead supkulturu, ali i svojevrsnog bubnja koji udara ritam ulice te formira stav i svjetonazor dobrog dijela radničke mladeži

The Bayonets (Punk / Oi! / Streetpunk, Novi Sad)

Novosadski angažirani zajebanti koji od 2004e prže himnični punk rock sa Oi! utjecajima, zaletima u r'n'r i old school hardcore. U deset godina postojanja, unatoč brojnim promjenama u postavi, stavovi i ideali ovog benda ostali su nepromijenjeni: do it yourself pristup, antifašizam, benefit svirke, čvrsto stajanje uz svoje ideale i borba za bolje sutra. Iza sebe imaju oko 80 svirki širom Europe sa bendovima poput Angelic Upstarts, Brigada Flores Magon, Camarada Kalashnikov, Los Fastidios, Desperta Ferro, No Respect i drugi, tri regularna izdanja (Demo i Our Fight LP ), od kojih je posljednji, Split EP iz 2013.g. sa njemačkim bendom Arrested Denial, objavljen za njemačku izdavačku kuću Mad Butcher Records.

Crasso de Odio (Streetcore, Zadar)

Zadrski bend Crasso de Odio nastao je još davne 2001.g. a njihovu glazbu možemo opisati kao kombinaciju žestokog hardcore zvuka sa melodijom streetpunka i sve to pod zajedničkom etiketom streetcorea. Iza sebe imaju skupljen već velik broj koncerata i festivala od kojih ćemo spomenuti Krastival, Monteparadiso, SAWA te također na prvom Antifa-Festu u Puli Rojcu i dijeljenju pozornice sa bendovima poput Loikaemie, Analogs, Bouncing Souls. Uz 2 albuma ( „Preko Iluzija“ 2005.g. i „Rebel Tracks“ 2009.g.) u Zagreb nam dolaze promovirati svoje najnovije izdanje („Life Like“).

Ljubiša Samardžić (Hardcore / Crust, Zagreb)

Ljubiša Samardžić je domaći mračni, nadrkani i metalizirani hardcore bend oformljen od strane iskusne i već uigrane ekipe iz bendova poput AK47, Fight Back, Pristup A.R., Bad Justice. Dosada su izbacili album („Ljubav naša nek' te vodi“) iz 2008.g. i split sa powerviolence bendom Csihas Beno (“Frst tajm in sinema / First time in cinema”) 2011. godine. Teme tekstova su uvijek aktualne i angažirane od borbe protiv homofobije, kapitalizma i apolitičnosti do društvene kritike potrošačkog društva, licemjerja povezanoga sa religioznosti do refleksivnih kritika i nedostataka unutar same pank zajednice.

Ulaznice

Ulaznice u pretprodaji možete nabaviti za 65 kuna, dok će na dan koncerta cijena iznositi 75 kuna. Ulaznice u pretprodaji potražite u Dirty Old Shopu, Tratinska 18.

FB event: http://on.fb.me/1idRrvC

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni