Vije-sti

Tash Sultana krenuli na europsku turneju u sklopu koje su premijerno u Hrvatskoj

Tash Sultana krenuli na europsku turneju u sklopu koje su premijerno u Hrvatskoj

Australski Tash Sultana krenuli su na veliku europsku turneju u sklopu koje premijerno dolaze u Hrvatsku u srijedu 19. srpnja na open-air koncert u Hala Parku u Zagrebu. Bit će to njihov jedini koncert u regiji.

Duga serija europskih nastupa krenula je na norveškom Bergenfestu, a turneja dalje vodi Tash Sultanu u Njemačku, Nizozemsku, Grčku, Tursku, Belgiju, Švicarsku, Francusku, Španjolsku, Austriju, Rumunjsku i Italiju. Zagrebački open-air nastup u Hala Parku pridružuje se, primjerice, onima na madridskom Mad Cool festivalu, londonskoj Eventim Apollo dvorani, kao i nastupu u talijanskoj Monzi na rasprodanom koncertu s Bruceom Springsteenom. Od kraja kolovoza do početka listopada, Tash se sele u SAD na veliku turneju na kojoj su neki datumi već daleko unaprijed rasprodani.

Recenzije koncerata opisuju nastup Tash Sultane kao očaravajuće iskustvo na kojem pokazuju izvanrednu sposobnost kombiniranja raznih instrumenata, poput gitare, bubnjeva, sytheva i loopa, uz glas koji ima raspon šest oktava. Kako kaže The Guardian, potpuno sami na pozornici Tash orkestriraju cijeli show i preuzimaju pozornicu uz tehničku preciznost izvedbe i zarazne ritmove, dok australski The Music navodi da koncertno iskustvo ostavlja publiku euforičnom i bez daha. Upravo su recenzije koncerata prema stranici liverate.com svrstali Tash u top 5% najboljih live izvođača.

Kantautori, producenti i multi-instumentalisti, Tash su postali poznati po seriji viralnih videa predstavljajući vještinu sviranja raznih instrumenata i loopera. Od tada su obišli svijet uz headlinerske festivalske nastupe, rasprodane dvorane i arene, kao i koncert za 350 tisuća fanova, platinasta izdanja, milijune pregleda i slušanja na streamovima, brojne nagrade te postali jedno od najprepoznatljivijih imena australske glazbene scene zadnjeg desetljeća. Tash Sultana izjašnjava se kao rodno fluidna i koristi zamjenicu „oni“.

Kućna snimka singla “Jungle” iz 2016., koja je u samo pet dana dosegla milijun pregleda na Youtubeu, a sada broji 164 milijuna pregleda,  lansirala ih je s ulica Melbournea na svjetske pozornice. Od tada su oborili rekorde uz rasprodane arene diljem svijeta, kao i legendarni Red Rocks Amphitheatre čak drugi puta u samo pet minuta, nastupe na festivalima kao što su Coachella, Lollapalooza, Bonnaroo, Austin City Limits i Montreal Jazz Festival. Tash Sultana su bili i prvi izvođač koji su bez debitantskog albuma rasprodali londonsku Brixton Academy dvoranu tri dana zaredom.

Sviranje gitare za Tash počinje sa samo tri godine, na to je nadovezan piano, klavijature, synthevi, bass, bubnjevi i perkusije, stvaranje beatova, sampliranje, beatboxing, a uče svirati trubu, saksofon, flautu, mandolinu, harmoniku i frulu. Uz razvijeni jedinstveni stil sviranja, koji uključuje perkusije i gitare, kreirali su i poseban looper za jedinstvene nastupe dok katalog pjesama obara rekorde slušanosti na internetu.

Nakon EP-a “Notion”, debi album “Flow State pokrenuo je lavinu nagrada, osvojio onu za najbolji Blues i Roots album ili primjerice Live Roots izvođača godine, dobio zlatnu nakladu, kao i singlovi “Mystik” i “Murder To The Mind”, a drugi album “Terra Firma” zasjeo je na prvo mjesto ARIA ljestvice. Novi EP je najavljen singlovima “New York” i “James Dean”.

Samo 2019. prodali su više od 500 tisuća ulaznica diljem svijeta. 2022. Tash su objavili “MTV Unplugged (Live in Melbourne)” album koji je najuspješnija live snimka nekog australskog izvođača i korištena je u više od 160 zemalja. Velika ljetna svjetska turneja ih vodi u Hrvatsku, a open-air zagrebački koncert u Hala Parku 19. srpnja bit će jedini u regiji. Koncert će otvoriti Reuben Stone, multi-instrumentalist s Novog Zelanda.

Early bird ulaznice su u prodaji po cijeni od 39 eura, dok će na dan koncerta za ulaznicu trebati izdvojiti 42 eura. Ulaznice se mogu pronaći u Dirty Old Shopu, Rockmarku, svim Eventim prodajnim mjesta, kao i na Eventim.hr.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni