Vije-sti

Svemir predstavio spot za pjesmu

Svemir predstavio spot za pjesmu "Snijeg"

Zagrebački rock band Svemir imao je zanimljivu godinu. Kroz 2016. izdali su album "Male laži", upisali pozitivne reakcije publike i kritike, predstavili "Dunjinu pjesmu", imali bliski susret s policijom i održali čak 2 promocije istog albuma. Dok ulaze u šestu godinu postojanja zatvaraju jedan krug i predstavljaju pjesmu "Snijeg". To je peti i ujedno posljednji singl s albuma za čiju je video priču zaslužan Doringo.

Snijeg nije slučajno posljednja pjesma na albumu. Iako sadrži i pjesme drugačije tematike ili atmosfere, kroz cijele se "Male laži" ipak najviše provlači lajtmotiv prolaznosti i krhkosti nekih bitnih stvari u životu: naših uvjerenja, životnih okolnosti, a osobito odnosa koje gradimo (i rušimo) s drugim ljudima.

Autorica glazbe je Zvonka Obajdin, na stihove Vjekoslava Majera.

"Sve počinje već s pjesmom "Male laži" koja otvara album, u kojoj sam ljuta i razočarana, objašnjava Zvonka, nastavlja se u sljedećoj "Iz daljine" u kojoj se ta ljutnja pretvorila samo u tugu a provlači se dalje albumom kroz spektar raznih osjećaja koji nastaju kada se ne uspijevamo razumjeti s ljudima koji nam nešto znače. No osjećaji poput ljutnje, razočaranja ili tuge ne mogu trajati zauvijek i na kraju se ipak pomiriš sa svime, vidiš stvari iz malo šire perspektive, staviš točku na prošlost, ostaviš ju iza sebe, kreneš dalje, ili možda zapravo opet ispočetka - zatvori se krug. I to je tema 'Snijega'." – zaključuje Zvonka

Došlo je do promjene i unutar samog benda Svemir, nakon lijepih zajedničkih godina solo gitaristica Saša odlazi nekim drugim putovima, a Svemir će uskoro dobiti novog člana.

Pjesma "Snijeg" tako na još jedan način označava zatvaranja poglavlja. Zatvara neke osobne priče, zatvara album, zatvara promociju albuma kroz singlove, i zatvara jedno bitno poglavlje u kojem su Saša i zvuk njene gitare bitno utjecali na zvuk samog Svemira.

"Mi još ne znamo kakav će nam se novi krug sada otvoriti ,kako će Svemir zvučati ili u kojem smjeru će se razvijati… Snijeg se topi, sve se topi, vidjet ćemo što će nas dočekati kad se otopi i dođe novo proljeće." – poručuju iz benda Svemir

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni