Vije-sti

Špancirfest 2015 - Koncertni program na Trgu Miljenka Stančića

Špancirfest 2015 - Koncertni program na Trgu Miljenka Stančića

Na kultnoj pozornici Špancirfesta smještenoj na Trgu Miljenka Stančića s pogledom na Stari grad, u deset dana Špancirfesta će svirati isto toliko raznolikih i zanimljivih glazbenih atrakcija. Svi koncerti na Stančiću su potpuno besplatni.

Jedno od obilježja koje Špancirfest čini jedinstvenim i posebnim je njegov izuzetno raznolik koncertni program raspoređen na tri stilski i koncepcijski različito profilirane glazbene pozornice. Mnogima je najvažniji i najzanimljiviji program pozornice na Trgu Miljenka Stančića u središtu povijesne gradske jezgre Varaždina, kojega sada i službeno objavljujemo. 

Važno je napomenuti da su svi koncerti na popularnom Stančiću potpuno besplatni te da će se koncertni program na toj kultnoj lokaciji Špancirfesta, održavati svih deset dana trajanja festivala.  Ovogodišnji koncertni program na popularnom Stančiću ponovno će ljubiteljima glazbe ponuditi široku lepezu stilova, izričaja, energije i ugođaja. 

Program će u petak 21. kolovoza, otvoriti Nouvelle Vague, izvrstan bend koji na tipično francuski artsy način uz bogati utjecaj bossa nove obrađuje opća mjesta panka, novog vala i ostalih stilova 70-tih i 80-tih godina 20. stoljeća. 

U subotu, 22. kolovoza, u Varaždin, nakon cijele vječnosti stižu kultni Ljubljanski Pankrti, začetnici punk pokreta u Jugoslaviji i jedan od najvažnijih aktera popularne kulture na našim prostorima. Dan kasnije, u nedjelju 23. kolovoza, najljepši varaždinski trg raspametit će Džambo Aguševi Orchestra, nazvan prema svojem osnivaču, legendardnom trubaču Koci Aguševu, a koji će na Špancirfest donijeti strastvene zvukove balkanske, romske i turske glazbe s primjesama jazza i swinga. 

Nakon tradicionalnih balkanskih zvukova, u ponedjeljak 24. kolovoza, stiže ultra-moderna slovenska atrakcija The Stroj. Sami sebe nazivaju urbanim plemenom, kao instrumente koriste razne odbačene bačve, alate i dijelove strojeva, a svoje ritmične rituale uz pratnju pirotehnike izvode na najluđim mogućim mjestima poput napuštenih rudnika, kamenoloma, praznih tvorničkih hala ili prerađenih autobusa. Post-industrijske zvukove i ritmove će u utorak, 25. kolovoza ublažiti Miroslav Evačić i Čardaš Blues Band, autentični podravski blues kao jeka zvuka delte Mississipija. Još jedan europski eho američke glazbe ponudit će švedski Movits!, koji će u srijedu, 26. kolovoza na Stančiću predstaviti svoj swing-hop-hop zvuk. 

četvrtak, 27. kolovoza će se u Varaždin vratiti francuska atrakcija La Fanfare en Petard, kojih se varaždinski ljubitelji glazbe sjećaju po izvrsnom nastupu od prije nekoliko godina. U međuvremenu su ovi momci koji miješaju sve što je moderno, uz čvrsti ritam, cool vokal i minimalističke brass dionice postali još bolji što obećava izvrstan provod.  

Drugi vikend Špancirfesta otvorit će u petak 28. kolovoza  francuskiAlžirac Rachid Taha, proslavljen po miješanju rocka, popa i autentičnog alžirskog "Raï" zvuka, a dvije finalne večeri rezervirane su za dvije velike zvijezde. Najprije će u subotu, 29. kolovozaStančić rasturiti Rambo Amadeus s Two Winnetous and one more,a u nedjelju, 30. kolovoza će festivalski program zatvoriti izvrsni zagrebački Detour, jedan od trenutačno najboljih hrvatskih pop bendova. 

Podsjećamo, ulaznice za glavnu pozornicu Špancirfesta na Starom gradu mogu se kupiti OVDJE (http://spancirfest.com/ulaznice-2015/).

 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni