Vije-sti

Širom + Dunja Knebl & Roko Margeta na terasi Močvare

Širom + Dunja Knebl & Roko Margeta na terasi Močvare

Koncert se održava u sklopu projekta "Korak dalje – prema uključivoj kulturi" kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Dunju Knebl ne treba previše predstavljati. Istinska diva hrvatske etno glazbe svojim je dugogodišnjim predanim radom udahnula život mnogim tradicijskim pjesmama uglavnom iz sjevera Hrvatske. Neumorna Dunja iz godine u godinu "izbacuje" nove materijale, a prošle je godine s gotovo pola stoljeća mlađim multiinstrumentalistom Rokom Margetom objavila sjajan album "Svilarica svilu prede".

Ovaj Dunjin projekt razlikuje se od svega što je do sada radila zbog vrlo zanimljivog instrumentalnog dijela aranžmana odsviranih na doista egzotičnom izboru instrumenata, među kojima su indijski harmonij, ukulele, kalimba, sansula, swarmandal, tanpura, tapan, frame drum, različite egzotične frule i frulice (od indonezijske do irske) te najrazličitije sitne perkusije/šuškalice. U kreiranju konačnog zvuka i atmosfere albuma sudjelovao je i treći član stvaralačkog tima – Hrvoje Nikšić, dugogodišnji Dunjin suradnik te njegov studio Kramasonik.

Roko Margeta, multi-instrumentalista (bubnjevi, udaraljke, klavijature, ukulele, gitara, frule i frulice, kalimba, swarmandal, tanpura) postao je novi član grupe Kololira (Dunjinog pratećeg benda) u svibnju 2018., a Dunja i on su, pored rada na novom albumu Kololire, odlučili napraviti i ovaj projekt. Na njemu predstavljaju neke nove pjesme koje je Dunja "iskopala" iz starih zapisa, ali i neke koje je ona već izvodila na ranijim radovima, ali ih je Roko odabrao te su im udahnuli novi život.

Dunja i Roko su u svojem izričaju odlučili otići još malo dalje u prošlost i učiniti pjesme jednostavnima, baš onako kako su nekad zvučale, a u live izvedbi to će doći do punog izražaja.

Album "Svilarica svilu prede" dobio je sjajne kritike u hrvatskim i regionalnim medijima, a u siječnju ove godine je uvršten i na prestižnu svjetsku top listu Transglobal World Music Charts. Svu energiju i ljepotu koju ovaj album još je ljepše doživjeti u koncertnom nastupu što su Dunja i Roko i dokazali sjajnim nastupom prošle godine u šatoru Cirkobalkane u sklopu proslave 20. rođendana Močvare. Sad se vraćaju i zajedno sa Širom će se pobrinuti za jedinstvenu glazbenu čaroliju.

Vrelo zvuka je Močvarin projekt posvećen promociji etno/world music/tradicijske glazbe koji se odvija pod umjetničkim vodstvom Emira Fulurije.

Vrelo zvuka u Močvaru dovodi Širom, slovenski trio koji je svojom originalnom glazbom oduševio kritiku i publiku diljem svijeta te s razlogom možemo reći kako se radi o trenutno najpoznatijem bendu s ovih prostora u svjetskim okvirima.

Širom je nastao kada se životno-glazbenom paru Ana Kravanja/Samo Kutin priključio Iztok Koren koji je do tada svirao s raznim slovenskim bendovima, a javnosti su se predstavili 2016. albumom "I" (Klopotec/ZARŠ). Ubrzo prelaze na svjetsku poznatu izdavačku kuću Glitterbeat Records za koju već 2017. objavljuju album "Lahko sem glinena mesojedka/I Can Be A Clas Snapper", dok su diskografsku aktivnost za sada zaključili prošlogodišnjim albumom "Svet, ki speče konju cvet/A Universe That Roasts Blossoms For A Horse" (također tak:til/Glitterbeat).

Koncert će se održati 25.6. s početkom u 21 sat. Koncert je sjedećeg tipa na terasi kluba i broj besplatnih ulaznica je ograničen.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni