Vije-sti

Punk rockanje u Močvari uz Fakofbolan

Punk rockanje u Močvari uz Fakofbolan

Godinu dana nakon gostovanja na rođendanskom koncertu Motus Vita Est, pulski punk prvaci Fakofbolan 20.12.2019. vraćaju se u Močvaru još jednom odsvirati i sa zagrebačkom punk žgadijom otpjevati svoje himne.

Fakofbolan su osnovani sredinom '90ih godina prošlog stoljeća i jedan su od najdugotrajnijih, najkvalitetnijih i najpopularnijih punk rock bendova na ovim prostorima - uz Kud Idijote svakako prva asocijacija na Pulu i punk. Počeci benda vezani su uz kolektiv Monte Paradiso, u sklopu kojeg su započeli s organiziranjem istoimenog, danas legendarnog hardcore punk festivala Monte Paradiso. Kroz istoimenu etiketu Monte Paradiso, vlastitim sredstvima i uz pomoć prijatelja (Humanita Nova, Dirty Old Town) objavljuju prva dva albuma: split s Puležanima Dark Busters (LP/MC) i "Jedini dokaz" (LP/CD/MC). Pjesme s ova dva izdanja vrlo brzo su postale nezaobilazni klasici hrvatskog punka '90ih godina na stalnom repertoaru kod domaćih pankera. Fakofbolan su uz kombinaciju uličnog punk rocka i melodičnog hardcorea devedesetih godina pjevali i kritizirali negativna stanja u društvu, a dvadeset godina kasnije, njihovi "sing-a-long" refreni zvuče aktualnije nego ikad. Nakon brojnih koncerata i još jednog albuma "Provincija uzvraća udarac" (CD/LP), Fakofbolan su se povukli sa scene na kojoj ih neće biti nekoliko godina. Nakon povratničkih koncerata, a potom i povratničkog albuma "...ako ne možeš napraviti sam bar pokvari drugome..." za PDV Records (CD/LP) Šapo (vokal), Tibor (gitara), Đuro (bas) i Dejo (bubnjevi) su ponovo potvrdili da su jedan od naboljih punk bendova na ovim prostorima. Na koncertima se ne štede niti oni niti publika, šake su u zraku i svi pjevaju dok pucaju glasnice. Fakofbolan i dalje

neumorno sviraju punk, a u pripremi je i novi album.

LJEPILO (Pula/Zagreb)
Web: FacebookBandcamp

Zagrebačko-pulski bend čije je prašenje žanrovski najlakše staviti unutar hardcore/punk'n'rolla. Ono što je prije nekoliko godina za članove Ljepila bila tek rekreacijska svirka i druženje, danas je postalo ozbiljno punk prašenje čiji su najbolji pokazatelj 10 pjesama objavljenih na ovogodišnjem prvom albumu "Superattack".

URAR (Pula)
Web: FacebookBandcamp

Urar je pulski post punk/no wave/experimental trio koji djeluje od 2016. godine. Aida Dražić (bariton sax), Dejan Gotal (vokal i gitara) i Emil Rojnić (bubanj) nastupaju u nekonvencionalnoj instrumentalnoj postavi širokih glazbenih afiniteta i kroz nekoliko godina zajedničkog sviranja izrasli su u jedinstven i osebujan kolektiv koji fuzijom raznih glazbenih utjecaja, karizmom i jednostavnošću pruža jedinstveni avangardni glazbeni doživljaj. Njihov prvi album "40+" objavljen početkom 2018. godine kroz 9 pjesama pokazuje kako su Urar jedan od najboljih novih hrvatskih bendova koji tek treba biti otkriven. 

BESNI PACOV (Zagreb)
Web: FacebookBandcamp

Besni pacov su iz Zagreba, no čvrsto se drže devize Puležana Anti Otpad - totalno su ljuti na ovaj svijet. Sirova i neušminkana hardcore pankčina za najhrabrije!

Upad u pretprodaji: 40 KN, na dan događanja na blagajni kluba: 50 KN

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."