Vije-sti

„Proklet bio Rock 'n' Roll“ – najavljen izlazak knjige o kutinskoj alternativnoj sceni

„Proklet bio Rock 'n' Roll“ – najavljen izlazak knjige o kutinskoj alternativnoj sceni

Većina onih koji su tijekom devedesetih i dvijetisućitih godina bili zaljubljenici u punk ili neki drugi pravac alternativne glazbe, sigurno su čuli za kutinsku Baraku.

Mala drvena kućica koja se prostirala na livadi u industrijskoj zoni ispod petrokemijskog dimnjaka na svojoj trošnoj bini ugostila je bendove poput Six Pack, Mašinko, Atheist Rap, T.B.F., FNC Diverzant, Debeli precjednik i mnogobrojne druge pripadnike alternativne glazbene scene.


Knjiga “Proklet bio Rock ‘n’ Roll” autora Branka Kranjčevića zapisala je povijest Barake i kulture koja se oko nje stvorila. Kroz razgovore s ljudima, dokumente iz privatnih arhiva, zapise iz časopisa i fanzina koji su danas nedostupni, priča priču o jednom urbanom i alternativnom gradu.
Govori o periodu stvaranja kutinske scene krajem osamdesetih i početkom devedesetih, ali prolazi i kroz priču za vrijeme djelovanja Barake i njenog konačnog kraja.
 

Knjiga je nastajala prethodne dvije godine, a svjetlo dana bi trebala ugledati najkasnije u ožujku ove godine.

Vjerujem kako je priču o hrvatskoj hardcore, punk, pa ako želite i alternativnoj odnosno civilnoj sceni gotovo nemoguće opisati bez Kutine i njenog utjecaja na iste.
Osim legendarnog nastupa kalifornijske grupe Ignite i to prije nastanka same Barake, koncerata brazilaca Ratos de Porao, Up Front i mnogih drugih, preko isključivanja struje KUD Idijotima od strane tadašnjeg gradonačelnika zato što mu organizator koncerta Tomislav Pelin nije dao njihove ploče ‘da on malo vidi o čemu se tu radi’.
Tu je i utjecaj kojeg su kutinski bendovi K.O.O., Bakanali, Panj, Razlog za i fanzini Ponos provincije, Adijo pamet, Baya Batak... imali na hrvatsku punk i hardcore scenu.
Knjiga govori i o jednom kreativnom, ali i buntovnom periodu kroz djelovanje Nezavisnog Teatra Barake i akcije ‘Bukom protiv predrasuda’ kada su ljudi okupljeni oko kluba stali u obranu Ele i Nine Oblak, dviju HIV pozitivnih djevojčica koje su došle u Kutinu, a zbog kojih su roditelji počeli ispisivati svoju djecu iz škole u koju su ove djevojčice krenule.
Tu je i borba protiv odlaganja nuklearnog otpada na Moslavačku goru.
Vjerovali ili ne, grupu tadašnjih pankerskih aktivista vodila je Marijana Petir. Vjerojatno je tada imala nešto liberalnije stavove nego danas.
U knjizi će biti govora i o legendarnom gostovanju Branka Uvodića kao voditelja festivala ‘Organizirani kaos’ koji je okupljenima govorio ‘kako će se Baraka vinuti na nebo poput zvijezde
’. – izjavio je Branko Kranjčević, autor knjige.

Već se sada možete predbilježiti za svoj primjerak knjige “Proklet bio Rock ‘n’ Roll” prije nego ona izađe iz tiska, na web stranici baraka.kcm.hr

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni