Vije-sti

Projekt

photo: Nina Ćorić, credit: Ivana Dobrovoljec

Projekt "Flamenco, Lorca & tambura" Nine Ćorić predstavljen prvim singlom

Iz Ninine ideje nastaje prvi flamenko zapis u domaćoj i svjetskoj diskografiji koji uspješno spaja flamenko s tamburom.

Aranžmani za tamburu djelo su Krunoslava Seletkovića, a tambure su odsvirali dvojica nagrađivanih glazbenika Rockoko Orchestra -  Krunoslav Dražić i Damir Butković. Tonski snimatelj i glazbeni producent prvog singla je Tihomir Ivanetić, a mastering potpisuje Goran Martinac.

Pjesmom "Sevillanas del siglo XVIII" predstavljam ideju koju nosim u sebi zadnjih 10 godina, a to je da spojim flamenco i tamburuProjekt nazvan "Flamenco, Lorca & tambura" počiva na starim španjolskim pjesmama koje je na klaviru odsvirao i snimio Federico Garcia Lorca 1931. s pjevačicom i plesačicom La Argentinitom. Pjesme su tijekom godina postale rado izvođene među flamenco umjetnicima, a kako ove pjesme, u osnovi, nisu tradicionalni flamenco, vidjela sam prostor da tambura kao instrument zamjeni klavir, mandolinu ili gitaru - izjavila je Nina Ćorić.

Koncertna promocija ovog jedinstvenog projekta trebala je biti na 8. Flamenco Festivalu Zagreb krajem prošle godine, povodom obilježavanja Svjetskog dana flamenca i 10 godina od UNESCO priznanja flamenca nematerijalnom bastinom. Nažalost epidemiološka je situacija onemogućila izvedbu sa orkestrom, pa sa nestrpljenjem očekujemo povoljniju situaciju, kako bi ovaj multikulturni projekt doživjeli u punom sjaju, uživo na pozornici.

Nina Ćorić (Niña Flamenca) prva je i, za sada, jedina pjevačica flamenka u Hrvatskoj priznata od struke. Iako samouka, 2010. bilježi prve uspjehe nastupajući u kultnom jazz klubu Boška Petrovića s flamenko gitaristima Goranom Žegarcem i Darkom Nikčevićem. Dvije godine kasnije, 2012., osniva Flamenco Festival Zagreb koji uspješno djeluje do danas promovirajući ovu španjolsku umjetnost.

Iste godine, nakon uspješno realiziranog projekta "Pjevajući Lorcu" pozvana je u Madrid u jednu od najpoznatijih škola flamenka "Amor de Dios" na daljnje usavršavanje.

Projektom "Yo soy flamenca" (2013.) uvodi klavir u svoj flamenko izričaj u suradnji s Joe Kaplowitzem, surađuje s renomiranim flamenko umjetnicima iz Španjolske i aktivno nastupa u regiji. S Filipom Šovagovićem surađuje na djelu „Lorca“ (2015.), a sa sarajevskim flamenko gitaristom Mirzom Redžepagićem realizira projekt "Tareb y Duende" (2017.) u suradnji s Turskim kulturnim centrom Yunus Emre.

Stalni je suradnik Veleposlanstva Kraljevine Španjolske s ciljem promoviranja flamenka u Hrvatskoj te predstavlja Zagreb i Hrvatsku na raznim manifestacijama i nastupima.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni