Koncerti

BluVinil - vintage zvuk u Vintage Industrial Baru

photo: BluVinil, credit: Luka Antunac/Mixeta.net

BluVinil - vintage zvuk u Vintage Industrial Baru

“Zna li itko tajnu srca” ime je drugog albuma benda BluVinil koji je unazad nekoliko godina gotovo iz vedra neba osvojio hrvatsku glazbenu scenu. Šibenčani su svakako odgonetnuli kako osvojiti srca publike, a pokazao je to i jučerašnji rasprodani nastup u zagrebačkom Vintage Industrial Baru.

Jučerašnji je koncert bio zagrebačka promocija drugog albuma i za sam koncert teško je naći ikakvu zamjerku. Iako je krenuo kasnije nego što je najavljeno, tj. malo prije 22 h, okupljena publika nije se dala smesti i povicima je dozvala i dočekala izlazak članova benda na pozornicu.

Sama setlista bila je lijepo izbalansirani miks prvog i drugog albuma, a momci su večer otvorili s “U predgrađu”, koja je instantno razgalila puni Vintage. Ono što je pogotovo dobrodošlo i uvijek lijepo za vidjeti je raznolikost generacija koje su ispunile prostor kluba, iako sam bend definitivno spada u mlađe generacije.

Iako ih se često opisuje pomalo generičkim nazivom “pop-rock” benda, BluVinil je puno više od toga, jer su sama kreativnost i otvorenost eksperimentiranju, koje su momci pokazali kroz dva albuma, više nego što neki dugovječni bendovi uspiju izbaciti kroz čitav tijek svojih karijera. Od već spomenutih žanrova, preko retro prizvuka, do funky plesnih nota i dugih instrumentalnih dionica, sve navedeno, ukombinirano u cjelinu, kod domaće publike itekako nailazi na odobravanje. 

Na tu temu, jučer smo imali priliku čuti i “Juliju”, pjesmu koja se rjeđe izvodi uživo, a koja je toliko kaotična da uistinu imate osjećaj kao da slušate tri različite pjesme u jednoj. No momci su to izveli bez greške, kao što je bio slučaj i s “Mili brat” koja je za jučerašnji koncert dobila nešto brže i žešće izdanje.

“U tvojoj sobi” pokazala se kao miljenik publike, koja ju je, na oduševljenje benda, otpjevala od početka do kraja, a u omiljene definitivno spadaju i “Sigurna u nas” i naravno - “Apaši” koju su svi dočekali s neskrivenim oduševljenjem. Poznatiji bendovi često najveće i najpoznatije pjesme čuvaju za kraj koncerta, no očito se dečki iz BluVinila na više načina ne boje odskakanja od provjerenih metoda. I nema razloga za to, sve čemu smo jučer imali priliku svjedočiti samo je dokaz da je pred ovim bendom još puno uspješnih godina.

Atmosferična izvedba “Helene” i prepjev Alicie Keys “Ako nema te” zaljuljale su nas mirnijim notama, dok je “Komarac” samo jedan od niza dokaza vokalnih mogućnosti Mateja Nakića koji, bez sumnje, neodoljivo podsjeća na nekolicinu starijih kolega s ovih prostora. No BluVinil nije samo vokal i svi su članovi benda dobili i iskoristili priliku da se pokažu i uspješno prenijeli svoj entuzijazam i dobru volju i na sve nas okupljene.

Sve u svemu, BluVinil je jučer odradio odličan posao. Radujemo se novim nastupima!

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.