Vije-sti

Posebno gostovanje na završnom koncertu sezone Cantus Ansambla 9. svibnja

Posebno gostovanje na završnom koncertu sezone Cantus Ansambla 9. svibnja

Završni koncert sezone Cantus Ansambla, 9. svibnja 2022. u KD Blagoje Bersa s početkom u 19:30 sati, ujedno je uzvratna prijateljska utakmica

U goste Cantusu dolazi slovenski puhački kvintet Slowind – na uzvratni susret, jer Cantus Ansambl je u prosincu prošle godine nastupio na završnome koncertu Slowindovog proljeća, festivala koji taj ansambl organizira u Ljubljani. Tom je prigodom Cantus izveo djela hrvatskih autora, ali i jednog slovenskoga, Vite Žuraja. U zagrebačkoj epizodi suradnje dvaju ansambala, Slowind će izvesti djela četiriju slovenskih skladatelja, no na programu će također biti jedna hrvatska skladba, a domaći i gosti ujedinit će se i u zajedničkoj izvedbi.

Slowind će gostovanje početi skladbom "Dogodki II" ("Događaji II"), čiji je autor velikan suvremene slovenske glazbe Lojze Lebič. Njegovi prvi "Dogodki" praizvedeni su na Muzičkom biennalu Zagreb 1975., a kada ga je ansambl Slowind pozvao na sudjelovanje u njihovu koncertnom ciklusu 2002., djelo je preradio i na kraju stvorio novu skladbu. Slovenski puhači nastavit će djelom Nine Šenk, skladateljice koja se obrazovala u Sloveniji i Njemačkoj, a kada je, prošle godine, dobila austrijsku nagradu „Johann Joseph Fux“ za operno djelo, žiri je naveo „visok stupanj zrelosti“ njezinih tehničkih sposobnosti i „suptilnu invenciju“ tekstura. Godine 2017., skladateljica je dobila cijenjenu slovensku nagradu Prešernove zaklade i to baš za razdoblje u kojem je nastala i skladba s ovog programa, "Obrisi in sence (Obrisi i sjene)". Zatim će gostujući kvintet odsvirati skladbu uvijek dragog zagrebačkoga gosta Vinka Globokara, trajno neortodoksnoga francusko-slovenskog skladatelja, ali i trombonista. U djelu "Avguštin, dober je vin", Globokar proširuje mogućnosti izraza puhačkoga kvinteta, a praizveo ga je baš Slowind na svojem festivalu 2002. godine.

Skladateljsku tehniku Larise Vrhunc engleski je muzikolog Niall O'Loughlin nazvao „besramno modernističkom“ i njezinu glazbu „konstantno inovativnom“, a na koncertu 9. svibnja čut ćemo njezinu skladbu "Grajska (Chateauesque)", odnosno "Dvoračka". To djelo izvest će zajedničkim snagama i Slowind i Cantus, pridružit će im se sopranistica Irma Dragičević, a dirigirat će Berislav Šipuš. Na koncertu u Ljubljani, u prosincu, Cantus je praizveo djelo "na na na na" Ivane Kiš, a ovaj će koncert, kao i koncertnu sezonu pred zagrebačkom publikom, zaključiti izvedbom njezine skladbe "Lamentation (is When the Grief Pours Out)".

Ulaznice za koncert po cijeni od 40 kuna možete nabaviti u sustavu ulaznice.hr te na blagajni Muzičke akademije, dva sata prije početka koncerta. Za svaku kupovinu koja sadrži 4 ulaznice, 5. ulaznica je besplatna. Besplatnu ulaznicu moguće je ostvariti isključivo na blagajni MUZA (ne i na online prodaji).

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni