Vije-sti

Pankrti otvaraju četvrtu sezonu Ljeta u MSU

Pankrti otvaraju četvrtu sezonu Ljeta u MSU

Četvrtu sezonu Ljeta u MSU otvaramo u znaku punka - u subotu, 10.6. na krovu Muzeja koncertom PANKRTA, legendi punka, koji ove godine slave 40. obljetnicu postojanja! Ljubljanska grupa bila je jedna od prvih u istočnoj Europi i jedna od najutjecajnijih punk grupa jugoslavenskog novog vala. S provokativnim i žestokim filozofsko-sociološkim komentarima Gregora Tomca, ideologa grupe i danas doktora sociologije, te Petra Lovšina, autora najvećeg broja tekstova, Pankrti su ostavili neizbrisiv trag, a njihova glazba bila je prava revolucija.

Pankrti (u prijevodu "Kopilad") već su svojim prvim koncertom u ljubljanskoj gimnaziji u Mostama zaradili epitet "skandalozni". Uz nekoliko vlastitih stvari, svirali su uglavnom slovenske prepjeve Sex Pistolsa, Clasha, Dead Boysa i New York Dollsa, svojih tadašnjih idola. Nakon prvog koncerta, za koji je bend tada mislio da će im ujedno biti i posljednji, svirke u gimnaziji u Mostama bile su zabranjene idućih 10 godina. No Pankrtima otad ništa nije moglo stati na put - bili dio svjetskog punk pokreta kojeg se nije moglo zaustaviti ni obuzdati. Prije točno 40 godina, na otvorenju izložbe Mirka Ilića u zagrebačkom SC-u 1977., zapanjivši publiku, koja dotad nije vidjela ništa slično, održali su legendarni koncert koji je označio prekretnicu u jugoslavenskom rocku.  Nakon brojnih nastupa i nekih promjena postava 1980. izdaju i prvu ploču "Dolgcajt" (Dosada), koji je sadržavao klasike poput  "Lepi in prazni", "Jest sem na liniji" i "Računite z nami". "Dolgcajt" su kritičari prozvali albumom godine te je postao jedan od ključnih albuma ne samo slovenskog, već i jugoslavenskog rocka. Nakon pet albuma i deset godina djelovanja, tijekom kojih su Pankrti ostvarili sve što se moglo ostvariti na prostoru bivše Jugoslavije, posljednji koncert održali su 1987. u Hali Tivoli. Gotovo deset godina nakon, 1996. okupljaju se kako bi nastupili kao predgrupa Sex Pistolsima na njihovom ljubljanskom koncertu, a ove godine, u punom i originalnom sastavu, s publikom na krovu MSU-a proslavit će 40 godina pokreta koji je do temelja uzdrmao i promijenio svijet!

Ljeto u MSU u svom četvrtom izdanju predstavlja nesvakidašnju kombinaciju najuzbudljivijeg od glazbe, suvremene umjetnosti i filma, a uz brojne posebnosti i iznenađenja, bogati multimedijalni program ove će godine premijerno uključivati i umjetničke performanse. Tako će koncertu Pankrta prethoditi performans Brace Dimitrijevića, jednog od pionira konceptualne umjetnosti u svijetu, koji je za prigodu otvorenja  nove sezone Ljeta u MSU pripremio poseban rad. Umjetnik će, koristeći mogućnosti tehnologije kao alate komunikacije i interakcije s publikom, na inicijativu zagrebačke publike, prepričavati i otkriti do sada nepoznate anegdote iz vlastitog života koje su vezane uz neke od najrelevantnijih predstavnika svjetske suvremene umjetnosti i pop kulture.

U cijenu ulaznice za manifestaciju Ljeto u MSU uključen je i posjet velikoj retrospektivnoj izložbi Brace Dimitrijevića u Muzeju suvremene umjetnosti. Retrospektiva u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb obuhvaća sve najvažnije faze stvaralaštva jednog od pionira konceptualne umjetnosti u svijetu koji je od kraja 1960-ih do danas ostvario iznimnu međunarodnu karijeru. Djelo Brace Dimitrijevića i njegovo osmišljavanje pojma Posthistorija 1976. izravno su utjecali na dvije vodeće tendencije u suvremenom umjetničkom diskursu, od kritičkih praksi u javnim prostorima do intervencija u muzejskim kolekcijama. Konstantne preokupacije njegova rada – temu relativnosti povijesti i povijesti umjetnosti, kao i fenomen slučajnosti – Dimitrijević predstavlja ranim djelima kao i novim radovima, kreiranim upravo za ovu izložbu. Međunarodni ugled Braco Dimitrijević stekao je fotografskim portretima nepoznatih ljudi, "slučajnih prolaznika", koje je, uvećane do divovskih razmjera, postavljao u javni prostor po gradovima Europe i Amerike, na pročelja i oglasne ploče - na mjesta inače namijenjena političkim ili reklamnim porukama. Taj koncept je nastavio podizanjem spomenika i postavljanjem memorijalnih ploča u čast nepoznatih građana, da bi u jednom berlinskom parku čak podigao 10 metara visok mramorni obelisk u čast rođendana slučajno odabranog čovjeka! "Slučajni prolaznik je moj alter ego, nadopuna za moje neznanje. Svaki put kad zaustavim prolaznika na ulici nadam se da ću sresti Leonarda. Pa ako se pokaže da je to Leonardo, ne gubim nadu da cu sljedeći put sresti Leonarda i Einsteina u istoj osobi”, izjavljuje umjetnik. Retrospektivna izložba, postavljena na dva kata izložbenog prostora MSU-a, donosi radove nastale od kraja šezdesetih do danas, od Slučajnih prolaznika do najnovijeg slikarskog ambijenta Lascaux 3000.

Osim koncerta, performansa i izložbe, posjetitelji će, prije samog koncerta u 18 sati u dvorani Gorgona MSU-a moći pogledati i film iz ciklusa Best of Metropolis, a u terminu u 20 sati posebnu poslasticu -  esejistički dokumentarac Dana Grahama "Rock My Religion".

Iz ciklusa Best of Metropolis u 18 sati: "Povratak kući" (Homecoming), humorna drama, Finska, 103', r. Mika Kaurismäki, gl. Vesa-Matti Loiri, Armi Toivanen, Peter Franzén

Tiina i Tomi odlučili su napustiti naporan i užurban život u gradu Helsinkiju i vratiti se u Tinino malo, rodno, mjesto gdje bi mogla produbiti svoj odnos s ocem i uživati u obiteljskoj atmosferi svog djetinjstva. Sve se čini idealno dok Tina ne angažira majstora da obnavlja kuću!

Do 27. kolovoza u Muzeju traje izložba čuvenog i svestranog američkog umjetnika Dana Grahama, jednog od pionira konceptualne umjetnosti, koji je u svoju umjetničku praksu inkorporirao jednu veliku strast – glazbu. Od 1980-ih kad intenzivno kao rock kritičar prati progresivne i eksperimentalne supkulturne struje, a osobito punk, Dan Graham svoje performanse povremeno koncipira u suradnji s glazbenicima. No, glazba u jednom trenutku prestaje biti tek dijelom njegovih performansa i dolazi u samo središte umjetnikove pozornosti, točnije, postaje glavnim simboličkim oružjem kojim umjetnik preispituje suvremenost. U sklopu manifestacije Ljeto u MSU, uoči koncerta Pankrta, pionira punk glazbe na prostorima bivše Jugoslavije, publika će 10. lipnja u 20 sati u dvorani Gorgona MSU-a imati priliku pogledati esejistički dokumentarac Dana Grahama "Rock My Religion". Nakon projekcije filma, Tomislav Brlek, teoretičar književnosti, održat će predavanje o fenomenu rock’n’rolla, s fokusom na Grahamov film "Rock My Religion”.

Ulaznice možete kupiti putem sustava EVENTIM te na recepciji MSU-a od utorka do nedjelje od 11 do 18 sati i subotom od 11 do 20 sati. Cijena ulaznice je 85 kuna.

Požurite jer je, zbog sigurnosnih razloga na krovu, broj ulaznica ograničen!

Napomena: u slučaju kiše koncerti će se održati na platou MSU-a, kod tobogana.

Urednik programa: Branko Kostelnik, autor koncepta Ljeto u MSU, producent i voditelj Odjela za programsko-izložbenu djelatnost MSU-a
Izbor filmova Best of Metropolis: Zlatko Vidačković
Kustosica performansa: Ana Škegro
Kustosica izložbe Braco Dimitrijević - retrospektiva: Snježana Pintari

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni