Vije-sti

Novi album Svemira -

Novi album Svemira - "Male laži"

Zagrebački bend Svemir izdao je svoj treći album nazvan "Male laži". Na albumu se nalazi deset pjesama, u kojima Svemir nastavlja svoj razvoj od akustičnog, kantautorskog projekta prema bendu koji, bez zatvaranja u žanrovske okvire, sve više proširuje svoj zvučni spektar i širi svoje granice kao što bendu takvog imena i pristaje.

Osim već prepoznatljivog rukopisa njihove frontwoman Zvonke Obajdin, na albumu se bend (ne po prvi puta) uhvatio i uglazbljivanja tuđih stihova pa tako možemo čuti njihovo viđenje Ujevićeve "Pobratimstvo lica u svemiru" i Majerove "Snijeg", a po prvi puta snimili su i jedan cover, odnosno svoju verziju pjesme "Catch" od The Curea. Novost je pojavljivanje pjesme za koju su glazbu napisali svi članovi benda zajedno (radi se o pjesmi "Vrijeme"), dok je za tekst bio zadužen bubnjar Matko Boršić, što dodatno pokazuje da Svemir zaista više nije (ako je to itko još sumnjao), samo prateći bend jedne autorice nego kolektiv kreativaca koji rade skupa.

Album je sniman od svibnja 2015. do travnja 2016. u pod.room studiju Dražena Gavrilovića i Marka Mrakovčića koji su bili zaduženi i za miks i master albuma.

Kao i do sada, Svemir je ugostio nekoliko svojih prijatelja na albumu pa tako na tri pjesme možemo čuti njihovu već pridruženu članicu poznatu i s njihovih prethodnih izdanja - violinisticu Ivanu Žabkar, a na po jednoj od pjesama sudjeluju i momci koji su nekada ružili u jednoj od ponajboljih naših post-punk formacija "Vlasta Popić", a sada čine "Seine" - radi se o Ivči (Ivanu Ščapecu) koji je svojom pomaknutom gitarskom dionicom obogatio već spomenutu Ujevićevu "Pobratimstvo lica u svemiru" i Miši (Dimitriju Popoviću) koji je programski intervenirao u bubnjeve na neobičnom remakeu stare Svemirove pjesme, "Zimska".

Album je trenutno dostupan kao digitalno izdanje na Bandcampu kao "name your price" izdanje, a CD će biti dostupan za nekoliko tjedana.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni