Vije-sti

Nove glazbene vizije iz Francuske i Švedske stižu na Jazz.hr/proljeće MBZ Open air

Nove glazbene vizije iz Francuske i Švedske stižu na Jazz.hr/proljeće MBZ Open air

Jazz.hr/proljeće MBZ Open air na outdoor pozornicu kraj tobogana Muzeja suvremenih umjetnosti od 11. do 15. svibnja donosi neka od najboljih imena hrvatske jazz dijaspore. Festival Jazz.hr/proljeće koji se ove sezone odvija u suradnji s Muzičkim biennalom Zagreb tako će svoja vrata otvoriti 11. svibnja koncertom izvrsnog dua Obradović-Tixier.

Geslo bubnjarke i skladateljice Lade Obradović je: Glazba je slika života, vizija svijeta, vrisak koji prenosi zvukove svemira!” Nakon završetka preddiplomskog programa na jazz akademiji u Grazu, Lada je tri godine živjela i djelovala u Švicarskoj, gdje je diplomirala na studiju umjetničkog smjera jazz bubnjeva, a potom se nastanila u Francuskoj. Svih tih godina djelovala je u međunarodnim sastavima i projektima. Odvažna je mlada glazbenica koja se i dalje usavršava te se posvećuje razvijanju osebujnih glazbenih zamisli. Kreativna je, ima viziju i spremna je poduzeti sve da ju ostvari. Pokazala je to u raznim suradnjama, ali i akcijama koje poduzima kako bi ostvarila čim bolju promociju svojeg stvaralaštva. Osim što je stasala u sjajnu bubnjarku, ona je i maštovita autorica koja traga za multikulturalnim pristupom i nekonvencionalnim metodama u kreiranju umjetnosti. Uz francuskog klavirista Davida Tixiera suvoditeljica je višestruko nagrađenog projekta utemeljenog 2016. Dvojac izvodi suvremenu i elegantnu glazbu kombinirajući akustične i elektroničke instrumente; moog, Fender Rhodes, glockenspiel, mbiru i druge. Koncert Obradović-Tixier dua možete pogledati 11. svibnja u 20 sati

Dan kasnije, 12. svibnja na pozornicu festivala Jazz.hr/proljeće MBZ Open air stižu sudionici manifestacije Nove nade jazza "Marjan Marjanović". Koncert će početi u 18:30 sati, a istoga dana u 20 sati nastupit će Goran Kajfeš Tropiques Quartet.

Sin proslavljenog jazz pijanista Davora Kajfeša, trubač, skladatelj i suvlasnik diskografske kuće Headspin Recordings, Goran Kajfeš je jedan od najuglednijih skandinavskih glazbenika, ne samo na području jazz glazbe. Tome svjedoče mnogobrojne suradnje, ali i nagrade i priznanja, među ostalima Nordic Music Prize, nagrada koju je osvojio 2011., kad je među nominiranima bila i čuvena pjevačica Bjork. Poznat je kao skladatelj koji, osim za jazz ansamble, piše glazbu za film, televiziju, kazalište i plesne predstave. Njegova djela donose spoj zvučnih elemenata, od jazza preko afričkih i istočnoeuropskih utjecaja do elektronike. Goran Kajfeš je utemeljitelj i voditelj nekoliko sastava, među ostalima i kvarteta Tropiques s kojim djeluje od 2011. Ta se skupina razvijala pod utjecajem iskustva stvaranja glazbe koja se sjedinjuje s plesnim pokretima, ali je s godinama ostvarila neovisan glazbeni izričaj. Rezultat je minimalistična glazba koja se temelji na grooveu i koja istražuje sporo razvijanje forme, gotovo poput mantranja, melodijske improvizacije i bogate varijacije elektroakustičnih tekstura. Mogli bismo reći - hipno-jazz.

Ulaz na sve koncerte festivala Jazz.hr/proljeće MBZ Open air je besplatan, a svoje mjesto možete rezervirati putem adrese mbz@hds.hr. Važno je da se svi posjetitelji i na događanjima na otvorenom pridržavaju propisanih mjera. Kompletan program ovogodišnjeg Muzičkog biennala Zagreb možete pogledati OVDJE.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni