Vije-sti

Mouse on Mars stižu na MBZ!

photo: Mouse on Mars, credit: Nico Toma

Mouse on Mars stižu na MBZ!

Berlinski umjetnici Mouse on Mars, Jan St. Werner i Andi Toma, duo koji već skoro 3 desetljeća pomiče granice elektroničke glazbe, obogatit će četvrti blok Muzičkog biennala Zagreb koji kreće 17. rujna, a završava 30. rujna.

U suradnji s Multimedijalnim institutom MaMa, Mouse on Mars stižu 19. rujna u Tvornicu kulture gdje će predstaviti svoj najnoviji album AAI, objavljen u veljači 2021., album koji pokazuje kako fascinacija Tome i Wernera s tehnologijom i nekonvencionalnim istraživanjima audiovizualnog materijala ide korak dalje. S tekstom i glasom pisca i teoretičara Louisa Chude-Sokeija kao polazištem, u suradnji s grupom računalnih programera i s udaraljkašem Dodom NKishijem, svojim dugogodišnjim suradnikom, Mouse on Mars istražuju umjetnu inteligenciju kao narativni okvir i skladateljsko oruđe, stvarajući pritom svojevrsno djelo znanstvene fantastike.
 
Mouse on Mars kao vodeći predstavnici ne samo njemačke, već i svjetske eksperimentalne elektroničke glazbe — dvaput su gostovali u Zagrebu, 2004. i 2009. godine. Ti se nastupi zbog svojeg intenziteta za mnoge iz domaće publike ubrajaju među najupečatljivije koncerte posljednja dva desetljeća. Tim više su Muzički biennale Zagreb i Multimedijalni institut MaMa zadovoljni da će Mouse on Mars gostovati u Hrvatskoj netom nakon što su objavili AAI — kao jedan od prvih koncerata s novim albumom kojeg Jan St. Werner i Andi Toma uživo izvode kao trio, zajedno s Dodom NKishijem.
 
Umjetnička znatiželja, domišljatost i zaigranost u korištenju najnovije tehnologije čine da njihov zvuk koji je teško svrstati u neki određeni žanr i danas zvuči posve neočekivano i suvremeno.

Ulaznice za koncert potražite ovdje.    

Cijeli program za završni, četvrti blok ovogodišnjeg MBZ-a pogledajte ovdje.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni