Vije-sti

Ulaznice za 32. Muzički biennale Zagreb puštene u prodaju

Ulaznice za 32. Muzički biennale Zagreb puštene u prodaju

32. izdanje festivala Muzički biennale Zagreb održat će se od 13. do 22. travnja 2023. godine i još jednom pretvoriti Zagreb u europski centar suvremene glazbe, predstavljajući sva njezina lica – od klasika glazbe 20. stoljeća, preko radikalnog novog zvuka i elektroničke glazbe, do glazbenih djela skladanih namjenski za – bebe.

Tijekom deset festivalskih dana, 32. MBZ predstavit će zagrebačkoj publici sva lica suvremene glazbe. Prije početka samog festivala očekuje nas iznimno zanimljivi Predbiennalski program koji će početi već 29. ožujka te svojim bogatim umjetničkim, izložbenim i diskurzivnim programom otvoriti važna pitanja utjecaja tehnologije na razvoj umjetnosti, odnosa institucionalne i nezavisne kulture i ekološke održivosti u kulturi.

IZAZOVI SUVREMENOSTI – GLAZBA U SUSRETU S EKOLOGIJOM I TEHNOLOGIJOMPredbiennalski program instalacija i multimedije ovogodišnjeg izdanja MBZ-a  kreirala je Sara Salamon, jedna od najzanimljivijih vizualnih umjetnica i kustosica mlađe generacije koja djeluje u poljima različitih umjetničkih praksi, a inspiraciju pronalazi u kolektivnim divljinama i stvarnosti koja izmiče.

Kroz program instalacija u javnom prostoru MBZ osvještava našu povezanost s okolišem i oku nevidljive ekološke procese. Instalacija Panacea / Pjesme i napitak multimedijalnih umjetnika Luane Lojić i Tina Dožića rezultat je istraživanja kontaminiranih voda i tla iz okolice Zagreba, dok M I J E H Branimira Štivića istražuje kako nas naša pluća čine dijelom sustava atmosfere. U dijalog sa znanošću publika će ući i Botaničkim šetnjama biologinje Lune Džidić, koja će nas provesti čitavim Zagrebom – od obala Save preko zidova Gornjeg grada sve do podnožja Medvednice.
Pod nazivom Impromix i pod okriljem Impronedjeljaka – u Zagrebu dobro poznatog serijala slobodno improvizirane i eksperimentalne glazbe koji su iskušali i mnogi umjetnici zagrebačke, ali i šire jazz, impro i elektroničke scene, u prostoru Kluba Močvara, u srijedu, 29.3. od 20 sati zajednički će improvizirati studenti kolegija Glazbene improvizacije na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu pod mentorstvom profesora Saše Nestorovića te studenti Odsjeka plesa na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu pod mentorstvom profesorice Nikoline Pristaš. Koprodukcija dvaju fakulteta manifestirat će se kao demokratična kokreacija glazbeno-plesne izvedbe – istodobno stvaranje bez nadređenosti jedne i podređenosti druge skupine, uzajamnost, učenje i proširenje međusobnih vidika.

U petak, 31. ožujka od 19 do 20 sati u Glazbenom odjelu Gradske knjižnice (KGZ) otvorit će se zasebna Zbirka Ladislava Mateića, sastavljena od spomenutih ploča, koje je KGZ-u donirala Mateićeva udovica Nevenka. Uz otvorenje Zbirke u intimnoj atmosferi nastupit će saksofonist Saša Nestorović i jazz perkusionist Andrea Centazzo. Izdvodit će djela poznatog jazz umjetnika Stevea Lacyja.
U četvrtak, 11. travnja od 20 do 21 h u Kulturno informativnom centru – KIC, u sklopu predstavljanja MBZ tima, u Galeriji Na katu prikazat će se zvučna instalacija Zvučno zrcalo za krhotine br. 2 vizualne umjetnice Sare Salamon, kustosice programskog odjela posvećenog instalacijama.
 

MBZ RAZGOVORI


Predbiennalski program nam donosi i niz zanimljivih MBZ razgovora s kojima ćemo ući u dijalog sa zainteresiranom javnošću:

„Prostor za scenu: muzika i kulturna infrastruktura u Zagrebu“
29 / 03
SRIJEDA
17 - 18.30 h
Centar mladih Ribnjak
Više: https://www.mbz.hr/hr/program-2023/predbiennalski-program/mbz-razgovor-zagrebacki-prostori-kulture
_________

„Nezavisne diskografske kuće specijalizirane za free jazz i improviziranu glazbu 1970-ih i 1980-ih godina te doprinos Stevea Lacyja razvoju jazza“

01 / 04
SUBOTA
11 – 12h
Gradska knjižnica Zagreb / Multimedijalna dvorana Odjela za djecu i mladež
Više: https://www.mbz.hr/hr/program-2023/predbiennalski-program/mbz-razgovor
__________

„Ekološka održivost u kulturi“


03 / 04
PONEDJELJAK
18 - 19 h
KIC - Kulturno informativni centar /
Više: https://www.mbz.hr/hr/program-2023/predbiennalski-program/mbz-razgovor-ekoloska-odrzivost-u-kulturi
_____________

“Tehnologija i umjetnost: između optimizma i ludizma“

11 / 04
UTORAK
18.30 – 19.30h
KIC - Kulturno informativni centar / Kino
Više: https://www.mbz.hr/hr/program-2023/predbiennalski-program/mbz-razgovor-tehnologija-i-umjetnost-izmedu-optimizma-i-ludizma
 

PRODAJA ULAZNICA


Prodaja ulaznica počinje 15. ožujka 2023. na www.entrio.hr, a od 11. travnja 2023. u festivalskom uredu 32. MBZ-a u Kulturno informativnom centru - KIC, Preradovićeva 5 (polukat) od 11 do 19 sati. 
Više informacija na: www.mbz.hr/hr/2023/ulaznice
Ulaz na većinu Predbiennalskih programa je besplatan.
Za sve dodatne informacije stojimo na raspolaganju.
sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni