Vije-sti

Mimika Orchestra Maka Murtića stiže u Tvornicu!

Mimika Orchestra Maka Murtića stiže u Tvornicu!

Na ovogodišnjem 31. izdanju festivala Jazz.hr koji nas očekuje od 30. rujna do 02. listopada jednim od pet koncerata počastit će nas avangardni i konceptualni world-jazz ansambl formiran 2010. u Londonu – Mimika Orchestra!

Osnovao ga je hrvatski multiinstrumentalist i kompozitor Mak Murtić (1988.), čije su autorske kompozicije za ovaj ansambl pod snažnim utjecajem tradicija balkanskog folklora povezanog sa suvremenom jazz ekspresijom.
 
Posljednji album orkestra „Božanstva Zemlje i Vode“ bavi se staroslavenskom mitologijom i na njega je utjecala glazba s ovih područja, kao i izričaj big banda, progresivnog jazz/rocka te suvremene glazbe.

Osim glazbe sa svog posljednjeg albuma, Mimika Orchestra trenutno izvodi i novi materijal s nadolazećeg albuma „Altur Mur“, koji će uskoro izdati pod svojom vlastitom izdavačkom kućom Rika Muzika. Ovo izdanje bavi se glazbom Mediterana, odnosno jazzom/third streamom inspiriranom njome, mediteranskim krajolicima te narječjima u sklopu scensko-narativnog nastupa. Oba albuma povezuju specifični suvremeni pogledi na lokalne mitove i tradicije Balkana, u koje nas orkestar uranja kroz svoj kostimirani scenski nastup, dozivajući izgubljene te skrivene svjetove. 
 
Mimika Orchestra u Tvornicu Kulture stiže na samom kraju festivala, 02. listopada u 20:30h (Veliki pogon). Sve o Mimika Orchestru pročitajte OVDJE, a svoju festivalsku ulaznicu po cijeni od 150kn kupite OVDJE.
 
Na Jazz.hr-u koje se od ove godine odvija pod ravnateljskom palicom mlade skladateljice i glazbenice Lane Janjaninimat ćemo priliku uživati u čak pet koncerata. Pojedinačna ulaznica u slučaju da niste u mogućnosti družiti se s nama sva tri dana, može se nabaviti po cijeni od 70kn.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni