Koncerti

Dereš Sassja, carice!

Dereš Sassja, carice!

Prošlog četvrtka još se jedan hip hop gig smjestio u sigurnu zonu Vintage Industrial Bara. Ovog puta nije samo hip hop igrao glavnu rolu, na sceni su se pridružili i dancehall, drum`n`bass, ragga, dub, rub a dub i slične varijacije na temu što ih se može pronaći u širokom dijapazonu Sassjinih beatova.

Netragom vlastite nevolje ovaj izvještaj izlazi na osmi dan od samog koncerta, što reći, koju poruku poslati... Težak je život nas umjetnika. No šalu na stranu sad.

S obzirom da sam u posljednjih nešto više od godinu dana pohodila nekoliko Sassjinih nastupa (od promocije album u Ksetu, preko INmusica i Seasplasha, do Gričevanja) ovaj posljednji mi je jako dobro poslužio za procjenu razvoja glazbenice od samog izlaska na scenu do današnjih dana. A najkoncizniji komentar na viđeno vas čeka upravo u naslovu ovog izvještaja.

Od samih početaka Sassja je odašiljala čvrst stav i poruku, no samopouzdanje na sceni što ga je izgradila kroz ovih godinu dana koncentriranja je oduševljavajuće. Možda se samo dugo nismo srele, od Gričevanja evo već sedmi mjesec prolazi, a realno sam je samo u Ksetu slušala u zatvorenom prostoru, a rekla bih da isti pogoduje groovu kojeg nosi Sassjin repertoar - zbije ga, zgusne i tjera te da ga upijaš, dok samoj Sassji pruža čitavu pozornost pa joj, kao pravoj reperici egotriperici, ta činjenica da dodatnog oduška za opuštanje na bini.

Pjesme redom znam napamet već godinu dana pa mi same po sebi više nisu ekstremno aktualne, a ne mogu reći ni da sam u vrijeme izlaska albuma bila silno ushićena novim materijalom. Ispalo je da sam se nekako najviše navezala na par starih stvari, no ono što me uvijek vraća Sassji je njena neposrednost, energija, karizma kojom zrači – ona prosto dominantno ženska, moćna i uvjerljiva.

S poštenih pola sata kašnjenja Sassja i DJ Indigo, njena vjerna pratnja, penju se na binu i momentalno stvaraju dobru energiju, što uz Sassjino prirodno držanje, iskrenost i pozitivu nekako više nije ni upitno. Izvela je čitav Taktički Praktično, uz neizostavne starije stvari, te jednu koju je najavila premijernom, a u biti prvom. Neizostavna je bila i priča o pms-u, ljudskim ovcama, ali i poziv "Ajmo prljave metalike" s prvim beatovima "Klimam". Remi se ponovo, očekivano, nije pojavila, prestala sam joj tražiti objašnjenja nakon istog postupka na zadnjoj večeri posljednjeg Seasplasha, kada su Sassja i Elemental nastupali doslovno u nadovezujućim terminima.

Nastup je, standardno, zatvorila (ili barem planirala) sa "Jemen", no nije puno truda trebalo kako bi se Sassja, oduševljena sinergijom u dvorani, vratila nazad i ponovo izvela hit "Clash" i još jednom zapalila publiku, koja je po mom skromnom mišljenju bila brojnija od očekivanog. Imam jednu osobnu crticu za podijeliti tom prilikom. Naime, moje osobno mjerilo gužve na koncertu je mogućnost nošenja ruksaka na istom. Kad očekujem pun klub nosim najmanju torbicu jer u protivnom dotična iritira i mene i okolicu, pa ruksake nosim samo na koncerte na kojima računam na određeni dio slobodnog prostoga u dvorani. Ovog puta imadoh ruksak na leđima i jao što zažalih nakon 5 minuta. Eto, žene me možda razumiju?!

Zaključno vam moram priznati kako sam se tog četvrtka zapravo osjećala kao da gledam vlastito dijete koje je odraslo, zrelo i spremno samo stati na noge i otisnuti se u bijeli svijet – više me ni ne treba da ga bodrim, ima puno novih prijatelja i svi ga vole!!! Shodno tome, moja sreća i ponos su bili proporcionalni energiji večeri, pa još jednom vičem – dereš, Sassja carice!

Andrea Kovač
Andrea Kovač

Zašto se ne bi drogirali happy endovima?