Vije-sti

Lačni Franz u Palachu i Tvornici kulture

Lačni Franz u Palachu i Tvornici kulture

[caption id="attachment_4306" align="aligncenter" width="547"]Photo by Miro Majcen Photo by Miro Majcen[/caption]

Legendarni slovenski sastav Lačni Franz predvođen Zoranom Predinom održat će u Hrvatskoj prva dva koncerta nakon puno godina. Riječki OKC Palach će ih ugostiti 19., a zagrebačka Tvornica kulture 20. prosinca.

 Za početak velikog povratka na glazbenu scenu, Lačni Franz objavio je singl/videospot 'Jebiveter Junior'. Ova energična balada na osebujan, crnohumorni način pjeva o uvijek popularnom konformizmu i na najbolji način povezuje stara i nova vremena. Lačni Franz je ponovo mlad.

Pjesma 'Jebiveter' objavljena je prvi put 1984. na ploči 'Slon med porcelanom'. 'Jebiveter Junior' stiže 30 godina kasnije, a alfa & omega Lačnog Franza, Zoran Predin, kaže da nikada nije bio zadovoljan snimkom iz te 1984. - Kažu da se u svakom čovjeku za sedam godina obnove sve stanice. Trideset godina te svakako višestruko promijeni. Samo sam čekao priliku da ponovo snimim pjesmu. Sada sam napokon sretan jer pjesma zvuči kako treba. Poletno i čvrsto. 'Jebiveter Junior' daje o nama pravu informaciju, da se ne radi o pospanoj nostalgiji, već o novoj energiji, koja može odsvirati pjesme iz 80-ih na pravi način. Snimili smo i jednu sasvim novu, s naslovom 'Aleluja', koju planiramo objaviti kao drugi singl u 11. mjesecu.

 Lačni Franz osnovan je 1979., da bi prvi veći nastup imali na Omladinskom festivalu u Subotici 1981. godine, kada su objavili prvi album pod nazivom „Ikebana“ (koji su snimili za samo 36 sati!). Uslijedili su albumi „Adijo pamet“, „Ne mi dihat za ovratnik“, koji im donosi prvi hit, „Slišiš, školjka poje ti!“, „Slon med porcelanom“, „Na svoji strani“, „Sirene tulijo“,... U danima kada su odlučivali da li da nastave dalje ili ne, 1994. objavljuju album simboličnog naziva „Zadnja večerja“. Nakon dugogodišnjeg nagovaranja publike, Zoran Predin je 2014. odlučio oživjeti koncertni program Lačnog Franza i krenuo na klupsku turneju po regiji. U sastavu Zoran Predin (vokal), Anej Kočevar (bas), Luka Čadež (bubanj), Boštjan Artiček (klavijature) i Klemen Lombar (gitara) kultna slovenska grupa 20.12. nastupa u Tvornici kulture i donosi vazdazelene tekstove “Ne mi dihat za ovratnik”, “Naj ti poljub nariše ustnice”, “Jebiveter”, “Čakaj me”, “Na svoji strani”,  legendarnog “Praslovana”,...

 “Ništa ne može povezati bend bolje od turneje. Svirka u klubu je najbolji test benda u svim pogledima. Istovremeno, u koncertni program ubacujemo i sasvim nove pjesme za naš novi album, koji ćemo snimiti početkom 2015. Kondicijske pripreme radim svakog jutra, 10 kilometara na biciklu i još malo veslanja. Moja legendarna stara kožna jakna me nestrpljivo čeka” - zaključio je Predin.


Rijeka – OKC Palach Ulaznice u pretprodaji 60 kn, na dan koncerta 80 kn. Prodajna mjesta: Zagreb – Tvornica kulture Ulaznice 55 kn do 23.10. 70 kn od 24.10. do 16.11. 85 kn od 17.11. do 19.12. 100 kn na dan koncerta 20.12  Prodajna mjesta:
  • Tvornica kulture – Ljudevita Posavskog 1
  • Aquarius Music Shopovi – Varšavska 13, Maksimirska 16 i Branimir centar
  • Entrio sustav i www.entrio.hr
sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni