Vije-sti

Koncertni ured Zadar predstavlja tri posljednje Beethovenove sonate

Koncertni ured Zadar predstavlja tri posljednje Beethovenove sonate

Kao pedesetogodišnjak, iako potpuno gluh, Ludwig van Beethoven je bio na vrhuncu kreativne moći.

Skicirao je neka od svojih najvećih djela: Missu Solemnis, Varijacije na Diabellijevu temu i Devetu simfoniju. Nakon toga se, u proljeće 1820., vratio svojoj omiljenoj formi – klavirskoj sonati – i u sljedeće dvije godine napisao svoje tri posljednje sonate. Izvest će ih istaknuti hrvatski pijanist mlađe generacije Marijan Đuzel, koji će nastupiti u Pretplatničkom ciklusu u četvrtak, 15. travnja u Svečanoj dvorani Sveučilišta s početkom u 20 sati.

Marijan Đuzel (1990.) stekao je osnovno glazbeno obrazovanje u svom rodnom gradu Imotskom, gdje je u glazbenoj školi učio klavir kod Alenke Milano i rog kod Ivana Glibote. Gimnaziju i srednju školu (klavir u klasi Kosovke Čudine) završio je u Splitu. Klavir je diplomirao na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji kao student Đorđa Stanettija. Studirao je i na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi Dubravke Tomšič, te je bio student Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču (klasa Jana Jiračeka von Arnima). Svoja pijanistička znanja usavršio je na Koninklijk Conservatoriumu u Bruxellesu kod Aleksandra Madžara.

Godine 2013. na 14. međunarodnom pijanističkom natjecanju Beethoven u Beču, između 259 kandidata plasirao se u polufinale među trinaest najboljih natjecatelja te održao recital u dvorani Brahms bečkog Musikvereina. Imao je zapažen nastup i na natjecanju Beethoven u Bonnu 2017. godine. Za uspjehe tijekom studija primio je Dekanovu nagradu (2010.) te Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu za izvedbu Petog Beethovenova koncerta za klavir i orkestar uz Zagrebačku Filharmoniju (2012.).

U prosincu 2018. hrvatska diskografska kuća Croatia Records objavila je Đuzelov prvi solistički album pod nazivom Virtuoso collection: Marijan Đuzel (live), snimljen uživo na koncertu u Hrvatskom glazbenom zavodu, s izborom skladbi Beethovena (sonata iz op. 106, “Hammerklavier“), Schumanna, Bartóka i Davorina Kempfa.

Laureat je brojnih natjecanja - Zlatko Grgošević u Sesvetama, Mladi virtuozi u Zagrebu, Grand Prix Lions kluba Rijeka, EPTA u Osijeku, Ferdo Livadić u Samoboru i dr. Pobijedio je na 49. Tribini mladih glazbenika Darko Lukić u Zagrebu.

Nastupao je uz Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste, Simfonijski orkestar HRT-a, Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Gidsen, Zadarski komorni orkestar, orkestar Opere HNK-a iz Splita, te surađivao s uglednim dirigentima i komornim glazbenicima kao što su Pierre-Andre Valade, Nil Venditti, Robert Lehrbaumer, Evgenia Epshtein, Ivan Đuzel, Mate Đuzel, Veton Marevci, Hari Zlodre, Yves Segers, Koenraad Hofman i drugi.

Održao je recitale u Hrvatskoj i inozemstvu (Austrija, Belgija, Italija, Njemačka, Španjolska, Švicarska, SAD, Tajland). Nastupao je i na poznatim hrvatskim festivalima i ciklusima koncerata kao što su Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Glazbene večeri u Sv. Donatu, Hvarske ljetne priredbe, Glazbeni umjetnici Zagrebu, Festival Sv. Marka, Koncerti u Eufrazijani, Koncertna sezona Zadar, Piano Loop Festival, Rapske glazbene večeri, Memorijal Darko Lukić u Osijeku, Svibanjske glazbene večeri u Šibeniku i Rovinj Art&More. Bio je stipendist Zaklade Dr. Ing. Dino Škrapić, MBA. Umjetnički je direktor Međunarodne ljetne škole Ardea u Čapljini, a odnedavno je zaposlen na Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli kao asistent klavirskog odsjeka.

Ulaznice po cijeni od 40 kuna se mogu rezervirati porukom ili pozivom na broj 099 39 29 229, kao i putem e-maila na adresu info@kuzd.hr ili kupiti putem stranice Ulaznice.HR, a pretplatnici se mole da na iste načine potvrde svoj dolazak. 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni