Vije-sti

Koncert Simfonijskog orkestra HRT-a na 31.Muzičkom biennalu Zagreb

Koncert Simfonijskog orkestra HRT-a na 31.Muzičkom biennalu Zagreb

Majstorski ciklus i Muzički biennale Zagreb, udruženi u programu, predstavljaju koncertnu večer u kojoj se isprepliću nastupi Simfonijskog orkestra HRT-a i Papandopulo kvarteta pod ravnanjem vrsne interpretkinje suvremene glazbe Yalde Zamani. Koncert će se održati u subotu, 29. svibnja u 20 sati u Maloj dvorani Doma sportova.

Papandopulo kvartet, etabliran kao jedan od najuspješnijih naših komornih sastava i promicatelja suvremene glazbe za saksofon, uvest će nas u program izvedbom skladbe Four5 vodećeg skladatelja avangardne umjetnosti i glazbe prošloga stoljeća, Johna Cagea. Kvartet saksofona čut ćemo još i u djelu Goldspell splitske skladateljice koja djeluje u Beču, Mirele Ivičević.

Orkestralni program predvodi stručnjakinja na području suvremene izvedbene prakse, istraživačica usmjerena na transdisciplinarni pristup u suvremenoj glazbi i primjenu tehnologije, dirigentica Yalda Zamani koja stiže iz Njemačke i kojoj će ovo biti debi uz Simfonijski orkestar HRT-a i na Muzičkom biennalu Zagreb.

Program uokviruju skladbe dvoje gostujućih autora. Prva je koncert za udaraljke i orkestar After Spring brazilske skladateljice Michelle Agnes Magalhaes, a kao solisti nastupit će udaraljkaši Simfonijskog orkestra HRT-a: Francesco Mazzoleni, Krunoslav Benko, Luis Camacho Monteallegre i Andrea Pedron.

Druga, odnosno posljednja na programu, je Denkklänge Raphaëla Cenda, skladatelja višestruko nagrađivanog za svoj istraživački rad na konceptu tzv. instrumentalne saturacije; Denkklänge, ili „misliti zvukove i misliti kroz zvukove“, praizvedena je 2017. u sklopu festivala Présences Francuskog radija.

Hrvatske autore predstavljaju Sanda Majurec skladbom Springs, temeljenom na principu varijacije, i nastalom na narudžbu 29. MBZ-a 2017., te Matko Brekalo čija se skladba Gaul praizvodi upravo na ovom koncertu, a nastala je upravo pod utjecajem tematike – suradnje MBZ-a i Francuskog instituta.

Simfonijski orkestar HRT-a i MBZ odat će počast i Ivi Malecu, velikanu hrvatske suvremene glazbe u prvoj generaciji nakon Drugoga svjetskog rata, koji se 1961. godine pridružio Milku Kelemenu u osnivanju Muzičkog biennala Zagreb. Na istome je festivalu dvije godine poslije praizvedena njegova Sigma.

 

Izravni prijenos koncerta na Trećem programu Hrvatske televizije.

U četvrtak, 3. lipnja u 20 sati poslušajte snimku koncerta na Trećem programu Hrvatskoga radija

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni