Vije-sti

Kako ostati svoj u zemlji luđaka?

Kako ostati svoj u zemlji luđaka?

Veoma teško, no uz mnogo truda, priča dobije sretan završetak. Tako je i priča Lewisa Carrolla u ZKM-u dobila nešto drugačije izdanje.

U režiji Renate Carole Gatice, predstava "Alisa u Zemlji čudesa" na ekstravagantan, ironičan i humorističan način iskrivljuje dobro poznatu radnju, stvara djelo koje djeci olakšava suočavanje s raznolikošću i pritiscima vanjskog svijeta, a odraslima ukazuje na tromost sustava u kojem je gotovo nemoguće zadržati jedinstveni karakter. 

Zanimljiva minimalistička scenografija koja se sastoji samo od prozirnih folija uz igru svjetlosnim efektima stvara nadrealističku atmosferu, uvodi gledatelja u svijet mašte, snova i neumornog duha djevojčice na kojoj je pritisak svijeta da se prikloni unaprijed određenim konvencijama, što ona neumorno odbija.

Potragu za identitetom obogatila je glazba Ivanke Mazurkijević i Damira Martinovića Mrleta, njihovog projekta Mr. Lee & IvaneSky. U središtu je singl "Alisa" koji suprotstavlja lako pamtljivu vokalnu pop melodiju proizašlu iz popularnih američkih tinejdžerskih serija kraja devedesetih godina prošlog stoljeća i elektronsku instrumentalnu pozadinu koja djelu daje futuristički prizvuk. Pozadinska glazba naglašava dramatičnost i imaginarnost pojedinih situacija. Radi se o minimalističkim djelima elektronske glazbe koji uvjerljivo izazivaju zaigrano strahopoštovanje. Mala je to doza melankolije u vreći ironije, kvalitetno i pravilno ukomponirana u karakter i radnju predstave.

Premda se na samom početku predstava čini isforsirano komična, gledatelj se ubrzo uvjeri da se ovdje radi o nečem mnogo važnijem od izraženih grimasa glumaca. Tipično netipična predstava za male, ali i za velike koji su to odlučili postati protiv svoje volje.