Vije-sti

Kako je i zašto The Weeknd ostao bez nominacije za Grammy?

Kako je i zašto The Weeknd ostao bez nominacije za Grammy?

Njegov album "After Hours", posebice pjesma "Blinding Lights", ove su godine osvojili svijet. No, ova se djela nisu našla na popisu nominiranih za nagradu Grammy, što je potaknulo mnogobrojne rasprave, izazvalo ogorčenost izvođača, fanova i ostalih pratitelja glazbe koji organizacijskom odboru sada upućuju kritike.

Magazin Variety naveo je nekoliko mogućnosti zašto je došlo do ovog propusta. Prva je mogućnost da predstavnici Republic Recordsa, njegove matične diskografske kuće, nisu prijavili djela za potencijalne nominacije. No, to su uspješno napravili za Taylor Swift, koja je dobila čak pet nominacija. Druga je, navode, da odbor nagrade možda nije znao u koju kategoriju da svrstaju njegovu glazbu, stoga postoji mogućnost da su ga oni koji odlučuju o nominacijama za r&b glazbu ignorirali, jer smatraju da se radi o pop glazbi i obrnuto. 

Weeknd se oglasio putem Twittera te izjavio: Grammyji su i dalje korumpirani. Dužni ste meni, fanovima i cjelokupnoj industriji pokazati transparentnost

U ime nagrade, predsjednik Harvey Mason, Jr. nije niti potvrdio niti opovrgnuo da je The Weeknd uopće prijavljen za mogućnost nominacije, no u službenom je priopćenju pokušao obraniti proces nominacija: Imamo razrađen proces kojim pratimo izvrsnost. Svi koji sudjeluju su vrhunski profesionalci. Bio sam prisutan kada su preslušavali svaku pjesmu, stoga vam tvrdim da nije bilo ni najmanjeg propusta. To je dugotrajan i iscrpan proces, a svaki sudionik u njega ulaže velike napore. Ne postoje klanovi ni privilegije, svima je cilj pronaći izvrsnost.

Također su se pojavile glasine da Weeknd nije dobio nominaciju zbog činjenice da će nastupiti na Superbowlu, koji se događa samo tjedan dana nakon ceremonije Grammyja. Izvori tvrde kako čelnici Grammyja su inzistirali na ekskluzivnosti nastupa ovog izvođača na njihovoj dodjeli. Mason je to opovrgnuo.

 

Autor naslovne fotografije: Universal Music

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni