Vije-sti

Jello Biafra će nastupiti u Vintage Industrialu.

Jello Biafra će nastupiti u Vintage Industrialu.

Jello Biafra, legendarni lider legendarnog punk benda Dead Kennedys, i njegova aktualna svita okupljena pod nazivom The Guantanamo School of Medicine dolaze u Vintage Industrial u petak 28. kolovoza!

Negdje oko pripreme tuluma za svoj 50. rođendan, Jello Biafra je inspiriran koncertom povodom 60. rođendana Iggyja Popa u San Franciscu napokon donio odluku da je vrijeme za novi bend. Nakon brojnih kolaboracijskih projekata, među kojima je i onaj s legendarnim D.O.A. čiji koncert ćemo, također u Vintage Industrialu, gledati već u četvrtak 09. srpnja,  The Guantanamo School of Medicine je prvi ''pravi'' Biafrin bend od raspada Dead Kennedysa 1986. godine.

U The Guantanamo School of Medicine regrutirani su Billy Gould basist Faith No Morea, gitarist Ralph Spight iz Victims Family, Freak Accident i Hellworms i bubnjar Jon Weiss. Nakon dva rasprodana koncerta u Great American Music Hallu u San Franciscu i oko pripremama za snimanje debi albuma, bendu se priključio i Kimo Ball pa je sada bend pojačan s dvije gitare dobio još jači, čvršći i bučniji zvuk.

Napokon finalizirani kao Jello Biafra and the Guantanamo School of Medicine,  kolektiv je u listopadu 2009. godine objavio prvi CD/LP 'The Audacity of Hype' (Alternative Tentacles Recrords) kojeg je producirao sam Biafra uz tehničku podršku svog dugogodišnjeg 'partnera u zločinu' hip hop legendu Matta Kellyja koji je do tad radio s likovima poput Tupac Shakur, Digital Underground i Victims Family.

U posljednjih šest godina, Jello Biafra and the Guantanamo School of Medicine razvaljuju ekipu diljem Amerike i Europe na koncertima koji prenose prošlost bivšeg lidera Dead Kennedysa i putem novih materijala  daju uvid u njegove vizije o 21. stoljeću. Ti koncerti ne ostavljaju mjesto za nostalgiju.  

2013. godine u postavi Ralph Spight, Kimo Ball, Andrew Weiss (Butthole Surfers) i Paul Della Pelle (Helios Creed, Nik Turner's Space Ritual i Ruin), Jello Biafra and the Guantanamo School of Medicine isporučili su svoje četvrto izdanje, odnosno drugi po redu album 'The White People & th Damage Done'.

 

Od raspuštanja Dead Kennedysa do formiranja The Guantanamo School of Medicinea, Jello Biafra potpuno se predao aktivizmu, 'spoken words' turnejama i albumima, suradnjama s glazbenicima i bendovima poput Mojo Nixon, No Means No, Melvins, te gore spomenutih D.O.A... Radio je kao DJ, glumio u nekoliko filmova.

Tijekom tih 20 godina, Biafra je objavio je više od 400 izdanja za svoj label Alternative Tentacles Recods, slagao punk rock kompilacije te se uz sve to dvaput kao član Zelenih kandidirao za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Iskren i originalan, voljeli ga ili ne, nitko ne može poreći Biafrin veliki ulog u punk sceni. Ako se ikada nekim slučajem zateknete na nekom punk koncertu u San Franciscu, velike su šanse da ćete u prvom redu vidjeti Biafru, velikog fana i podržavatelja svega što ima bilo kakve veze s punkom!

Cijena ulaznica za koncert u pretprodaji iznosi 80 kn, na dan koncerta 100 kn. Ulaznice se u pretprodaji mogu nabaviti u Dirty Old shopu (Tratinska 18) i Vintage Industrialu (Savska 160)

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni