Vije-sti

Ivanjski Krijes 2015. u Karlovcu ove godine uz koncert grupe Silente

Ivanjski Krijes 2015. u Karlovcu ove godine uz koncert grupe Silente

Ove godine u Karlovcu će uz tradicionalno paljenje krijesova i vatroment, na Ivanjskom krijesu publiku zapaliti popularni Silente.

Ivanjski krijes jedna je od najstarijih karlovačkih turističkih manifestacija s krijesovima, vatrometom i još puno drugih vatrenih razloga da se 23.6. nađete na obalama rijeke Kupe - u Karlovcu

Svake godine uoči Ivanja Karlovčani sa suprotnih strana rijeke Kupe pale dva velika vatrena gorostasa - spektakularne krijesove u slavu novoga ljeta. Višestoljetna je to narodna tradicija čiji počeci sežu još od 18. stoljeća, a danas je prerasla u jednu od najstarijih karlovačkih turističkih manifestacija s puno dobrih razloga za dolazak u Karlovac.

Sve brojnijim posjetiteljima Ivanjski krijes pruža jedinstvenu prigodu susreta i upoznavanja lokalne tradicije i običaja, začinjenih poslovičnim suparništvom dviju gradskih četvrti - Gažana i Banijanaca - sa suprotstavljenih obala rijeke Kupe, koji se s puno žara, truda i natjecateljskoga duha natječu u građenju i paljenju krijesova, ali i u tradicionalnoj nogometnoj utakmici te povlačenju konopca točno na sredini kupskoga mosta.

Cjelokupni Karlovac danima prije manifestacije živi za ovaj dan, prati gradnju krijesova i procjenjuje čiji je krijes veći, stabilniji i koji će gorjeti ljepše i duže. A toga 23. lipnja sve generacije Karlovčana sliju se na ulice Karlovca, gdje uživaju u ugodnoj ljetnoj promenadi, lokalnoj gastro ponudi i izvedbama uličnih zabavljača, te s nestrpljenjem čekaju uvijek neizvjesno povlačenje konopca i, dakako, vrhunac večeri - uzbudljivi vatreni spektakl u 22 sata kada Gažani i Banijanci pale krijesove uz veliki vatromet s pontona na sredini Kupe.

Spektakularni je to prizor noćne igre vatre i vode i pravi vatreni pozdrav ljetu, a slavlje se nastavlja još dugo u noć, sve dok tinja i posljednja iskra krijesa...

Ove godine Ivanjski krijes - po prvi puta u čarobnom ambijentu karlovačkoga Šanca - priprema i veliki glazbeni događaj - koncert Porinom ovjenčanog sastava Silente!

Dodatna je to pozivnica za sve koji odluče zaputiti se prema ovoj destinaciji u Zelenom srcu Hrvatske ili "Gradu susreta" kako ga nazivaju u TZ grada Karlovca, iz koje zajedno s novim organizacijskim partnerima, timom Kultura powered by G.A.D. PRODUKCIJA - pozivaju sve da ne propuste jedinstveni doživljaj noćnih krijesova, vatrometa, koncerta grupe Silente i još mnogih drugih vatrenih iznenađenja!

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni