Vije-sti

Preko 45 glazbenih festivala zajedno za rodnu ravnopravnost

Preko 45 glazbenih festivala zajedno za rodnu ravnopravnost

Cilj im je postići jednak omjer muških i ženskih izvođača do 2022. godine.

Preko 45 glazbenih festivala iz cijelog svijeta obvezalo se do 2022. godine uspostaviti i održati jednak omjer muških i ženskih izvođača te na taj doprinijeti u borbi za rodnu ravnopravnost u svijetu glazbe.
Fundacija PRS (UK), započela je inicijativu Keychange i dosad regrutirala festivale poput Liverpool Sound Cityja, NYC Winter Jazzfesta, Borealis, North by North East, Eurosonic Noorderslaaga i brojnih drugih. Prema PRS fundaciji, inicijativa Keychange je “prva internacionalna inicijativa podržana od strane programa Kreativna Europa, Europske unije, koja potiče žene da promijene budućnost glazbene industrije, a festivale i stručne glazbene konferencije da do 2022. godine zastupljenost izvođača prema rodu bude 50:50.”.

“U potpunosti sam ogorčena zbog poražavajućih i depresivnih statističkih podataka vezanih uz žensko predstavništvo u svakom pogledu globalne glazbene industrije. Održavajući ovaj status quo radimo veliku štetu, ne samo ženama svih rasa i socio-ekonomskih pozadina, nego i svim kulturama i društvima općenito. Ponosna sam što podržavam Keychange i sve za što se zalaže”: izjavila je Shirley Manson, pjevačica Garbagea i jedna od ambasadorica inicijative. Uz Manson, ciljeve Keychangea zatupaju i Tony Visconti producent Davida Bowieja, Imogen Heap i organizatorica Glastonbury festivala Emily Eaves.

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja