Vije-sti

Indirekt festival (4. i 5. srpnja) @ Umag

Indirekt festival (4. i 5. srpnja) @ Umag

Indirekt festival logo

Indirekt, prvi glazbeno-umjetnički indie festival u Istri, nakon prošlogodišnjeg prvog izdanja, ove će godine dobiti svoj nastavak! Umag će 4. i 5. srpnja u dvodnevnom programu festivala ugostiti najbolje nezavisne umjetnike regije.

Festival je nastao 2013. godine kao oda nezavisnoj ili independent glazbi i umjetnosti, dalekoj od velikih produkcijskih kuća, mainstreama i industrije koja je umjetnost svela na zaradu.

Prošlogodišnje premijerno izdanje festivala prošlo je, između ostalog, u znaku talentiranih indie bendova poput The Orange Stripsa, Shoot me Wendy i Lolite, bendova koji su nakon Indirekta svojim nastupima dodatno prodrmali hrvatsku indie scenu. Za umjetnički dio programa pobrinuli su se predvodnici riječke underground grafiti scene, Graffiti NSK.

Potaknuti uspjehom prvog izdanja te pozitivnim reakcijama posjetitelja i umjetnika, organizatori su se odlučili za „utvrđivanje gradiva“ i organizaciju drugog Indirekta.

Nulta večer (3. srpnja), ujedno i neslužbeni početak festivala je posvećen melodijama zagrebačke kantautorice Sare Renar, koja će u samom centru grada, točnije u lokalu Buoni Amici, na svoj poseban način najaviti ovogodišnji festival.

Prva (službena) večer ovogodišnjeg festivala bit će rezervirana za opuštanje uz nježne melodije domaćih i stranih kantautora u Divai Beach Baru u Zambratiji, gdje će gledateljima društvo praviti izvođači poput trenutačno najtraženije hrvatske glazbenice, The Lovely Quinces, te „oca hrvatskog indiea“ Matije Habijaneca, poznatijeg kao The Marshmallow Notebooks. Uz njih će nastupiti i Trees of Maine iz Labina i Simone Zampieri, poznatiji kao The Leading Guy iz Trsta.

Nakon laganih i opuštajućih nota na prekrasnom sjevernom dijelu Istre, program seli malo južnije, u umaški American Bar, gdje posjetitelje očekuje klupski dio programa, s naglaskom na electro indie. Nastupe su potvrdili Balans (Ljubljana/Slovenija), Side Project (Zagreb), Kimiko (Zagreb), kolektiv Take me out! (Zagreb) i riječki Jonathan, bend koji je nedavno izdao svoj prvi album „Bliss“ te sada nastavlja koračati prema novim uspjesima.

Drugu večer festivala dodatno će začiniti fantastični bendovi, uz cjelonoćni DJ set u American Baru. Stižu nam Nikol, Luka i Vedran (Pula), Kundyak Mezhie (Split), The Orange Strips (Labin), Punčke (Vinkovci), Baden-Baden iz Zagreba i za sam kraj, nastup DJ projekta Rubikon (Umag/Rijeka/Zagreb).

Kako je cilj samoga festivala oživjeti cijeli grad Umag, dvije će večeri povezati cjelodnevni umjetnički program vođen renomiranim imenima street art scene te stripa i program će se sastojati od niza zanimljivih izložbi, radionica i ukrašavanja grada. Svoj su dolazak potvrdili Marko Vojnić Gin (Pula), Pimp my Pump (Zagreb), Eugen Slavik (Umag) i TKV – street art umjetnica iz Beograda.

Svakako treba naglasiti i sudjelovanje u projektu od strane Kulturne udruge mladih „Fobija“ iz Umaga. Udruga okuplja mlade entuzijaste i kreativce s ciljem da kvalitetno organiziraju i prezentiraju svoje stvaralaštvo i stvaralaštvo drugih umjetnika mladima i ostalim građanima Umaga.

Sve ostale informacije i aktualne vijesti Indirekt festivala možete pratiti i na službenoj Facebook stranici, www.facebook.com/indirektfestival.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni