Intervju

Hrvoje Rupčić (Cubismo):

Hrvoje Rupčić (Cubismo): "Novi album je Cubismo u svom najbojem izdanju potpomognuti fantastičnim Jazz orkestrom HRT-a!"

Nakon više od deset godina, Cubismo se vratio u velikom stilu i objavili pjesmu "Lijepa si danas" koja je nastala u suradnji s Nolom i Jazz orkestrom HRT-a. Singl koji najavljuje i novi album, usred trenutnih okolnosti postao je posveta svim liječnicama, medicinskim sestrama, blagajnicama, novinarkama i drugim ženama koje moraju raditi tijekom pandemije. Gdje su bili kroz proteklih deset godina, kakvi su im planovi i kakve su novosti iz "tabora" Cubisma otkrio nam je Hrvoje Rupčić.

Više od deset godina trebalo je za nastanak nove pjesme - i nastala je "Lijepa si danas". Zašto ste toliko dugo čekali?

Lagano pitanje, ali težak odgovor. U kratko vrijeme, odnosno u razmaku od četiri godine smo ranije izdali četiri albuma pa smo se naglo toga zasitili. Sada su se pojavile nove kreativne ideje, pa smo to iskoristili.

Pjesma je suradnja s grupom Nola. Kako je došlo do suradnje i što vas je posebno zaintrigiralo kod njihove umjetničke vizije?

Uvijek smo voljeli suradnje sa kvalitetnim autorima i glazbenicima, a kada mi je Marijan pustio njihovu pjesmu točno sam čuo kako Cubismo može dati svoj veliki udio u njoj. Ima ležernost i elastičnost toplih krajeva i što je najvažnije nepretencioznost.

Kako se danas vaš kreativni proces nastajanja pjesama razlikuje od onog prije deset ili više godina?

Nekada smo svi zajedno znali provoditi sate i dane u istoj prostoriji vježbajući i istraživajući, no danas kada svi imamo obitelji i druge zanimacije je to teško pa očekujemo da svatko tko donosi pjesmu to napravi sa što čvršćim temeljima koje onda zajedno izbrusimo. Kako smo postajali sve iskusniji, tako je to i autorima postalo sve lakše poznavajući tko što u bendu može.

Na sceni ste dvadeset pet godina i ususret velike proslave vaše velike obljetnice svijet je stao. Kako se nosite s trenutnom situacijom?

Kao iskusni mačori. Ipak smo mi više-manje generacija koja je bila na NNNI akcijama. (Ništa Nas Ne smije Iznenaditi). Prošli smo i rat kada smo zapravo bili i najkreativniji i poslijeratno razoblje koje je bilo eksplozija pozitivne energije. Isto osjećamo da bi se moglo dogoditi i poslije ovoga, a do tada ćemo se pritajiti i biti doma kreativni. Treba imati na umu da: „Nigdar nij bilo, da nekak ni bilo…“

U planu je i izlazak novog albuma. Što je glavna misao vodilja ovog djela?

Glavna misao vodilja je bila predstaviti sve autore u Cubismu kojih je trenutno sedmero, i od kojih svatko na albumu ima po jednu pjesmu. U njih smo ukomponirali još pjesmu od Nole, zatim Mirona Hausera, dirigenta Jazz orkestera HRT-a, i remake naše obrade Tempere od Gibonija 20 godina poslije prve verzije.

Što je najbolja karakteristika novog albuma?

Cubismo u svom najbojem izdanju potpomognuti fantastičnim Jazz orkestrom HRT-a. Bogatstvo ritma i zvuka, a sve to odsvirano i snimljeno gotovo u komadu sa puno živosti i energije koja je gotovo zaboravljena u današnjoj svjetskoj produkciji. Slavljenje života i pozitivne energije.

Koju biste pjesmu posebno izdvojili s ovog albuma?

Meni su osobno najdraže „Ljubav, samo ljubav“ i „Krumpira“. Prva radi lijepe poruke, a druga radi šaljivosti i ležernosti.

Što vam je, iz dvadeset i pet godina karijere, ostalo u posebnom sjećanju?

Osjećaj ljepote dijeljenja pozitivne energije na nebrojenim koncertima tijekom cijele karijere.

Što možemo, jednom kada se situacija stabilizira, očekivati od Cubisma u bližoj budućnosti?

Upravo to. Još mnogo, mnogo koncerata radi kojih se i bavimo glazbom.