Vije-sti

Hrvatski jazz&off otporan na pandemiju

Hrvatski jazz&off otporan na pandemiju

Čak pet imena natječe se u kategoriji jazz&off izvođača godine nezavisne novinarske nagrade Rock&Off – lanjskim dobitnicima, bendu Chui, konkuriraju Doringo, Tamara Obrovac, Transhistria Ensemble i Jazz orkestar HRT-a, Trokut i Zvjezdan Ružić. Najboljeg među njima saznat ćemo na trećoj dodjeli Rock&off nagrada u zagrebačkoj Tvornici kulture, 4. veljače.

Chuijevci, predvođeni neumornim Tonijem Starešinićem, treću godinu zaredom brane titulu najboljeg domaćeg jazz&off izvođača. Iz neobaveznih jam sessiona razvio se jedan od najuzbudljivijih domaćih bendova čije je svako novo izdanje otkrivanje jednog dosad neistraženog glazbenog prostora, a svaki koncert rušenje tabua i ustaljenih obrazaca svirke. Da, Chui treba chuti uživo, a dok čekamo povratak live nastupima, poslužit će njihov još uvijek aktualni album, bestseller „Iz kapetanovog dnevnika“.

Doringo su instrumentalni sastav iz Zagreba koji svoj zvuk žanrovski svrstava u „geo rock“. Njihovu 2020. osvježili su novi članovi, Mak Murtić i Lucija Stanojević, čime je onaj „geo“ u opisu zvuka Doringa dobio još zanimljiviju intonaciju. Kako i sami navode, „glazba je definitivno avanturistička i vodi vas na putovanje diljem globusa“, a pri boljem namještanju koordinata pomoći će i novi album „Budem budem“ čiji je izlazak planiran za početak 2021.

Glazbena tvrdoglavost Tamare Obrovac isplatila joj se, unatoč svim nesretnim okolnostima za koje se pobrinula 2020.: uspješno je realiziran projekt i album „Villa Idola“ snimljen u suradnji Transhistria ensemble i Jazz orkestra HRT-a. Tamarin autorski rad, temeljen na kombinaciji „poznavanja materije i improvizacije“, dobio je još jedan sloj zvuka, a time i novu publiku koja se pridružuje odanoj vojsci Tamarinih fanova širom Europe. Brojnim pitanjima o budućnosti pridružujemo i ovo: čime će nas sljedeće Tamara iznenaditi?

Electronic jazz grupa Trokut svojevrsna je supergrupa budući da je čine članovi koji su već ostvarili svoje ime na domaćoj jazz (ali i off!) sceni. Naziv njihovog debitantskog albuma, „Shapeless“, ujedno je i njihov program: tradicionalna jazz škola u kombinaciji sa suvremenim glazbenim pravcima opire se bilo kakvom poznatom obliku i svrstavanju u ladice. Kad pomislite da ste na poznatom teritoriju, Trokut vam otme tlo pod nogama – nije li to, uostalom, i poanta cijele priče?!

Nesvakidašnjom izvedbom hrvatske himne s Josipom Lisac, kvarnerski pijanist Zvjezdan Ružić dospio je u radar šire javnosti koju je dodatno zaintrigirao njegov melotron, instrument kojeg ne nalazimo toliko često u popisu glazbene opreme današnjice. Projektom „Pianotron“ Ružić je pobrao pohvale glazbene kritike, a njegovi nastupi zaintrigirali su publiku širom zemlje, uključujući i životinjski auditorij na Brijunima te u zagrebačkom parku Maksimir! Na svu sreću, Ružić tek hvata zalet za još veće stvari...

Podsjećamo i na glasovanje za Iskonovu nagradu publike – svoj glas jednom dnevno može dati svaki zaljubljenik u dobru domaću glazbu od 15. do 31. siječnja i to na Iskonovim stranicama.

Više o trećem izdanju Rock&Off nagrade saznajte službenoj web stranici www.rockoff.hr ili na Rock&Off Facebook stranici i pratite nas 4. veljače uživo iz zagrebačke Tvornice kulture!

Pokretač nagrade je Hrvatsko društvo skladatelja, a koproducenti su Tvornica kulture i Unison, uz Iskon kao glavnog sponzora.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni