Vije-sti

Glazba Neila Younga bit će uklonjena sa Spotifya

photo: Neil Young, credit: Darryl Hannah

Glazba Neila Younga bit će uklonjena sa Spotifya

Odluka dolazi nakon prigovora Neila Younga o širenju dezinformacija o koronavirusu na podcastu Joea Rogana koji se emitira na ovom streaming divu.

"Mogu imati Rogana ili Younga. Ne i obojicu.", poručio je ranije ovog tjedna legendarni glazbenik Neil Young u javnom zahtjevu upućenom streaming platformi Spotify u kojem je inzistirao da platforma odabere između njega i Joea Rogana, kontroverznog voditelja popularnog podcasta koji je često na meti optužbi za širenje dezinformacija o koronavirusu i cjepivima.

Young je Spotifyu poručio da ako sa svoje platforme ne uklone Joea Rogana, onda želi da povuku njegov kompletni glazbeni katalog. U drugom javnom priopćenju objavljenom na njegovoj web stranici, Young je Spotify nazvao "domom po život opasnih dezinformacija o virusu COVID-19" te ih optužio da "prodaju laži za novac".

Rogan koji je postao jedan od najpopularnijih voditelja podcasta na Spotifyu, kroz trajanje pandemije više puta se našao na meti znanstvenika i javnosti zbog upitnih i kontroverznih izjava vezanih za cijepljenje i pandemiju, a posebno se zaoštrilo nakon što je grupa od nekoliko stotina znanstvenika i stručnjaka za javno zdravlje od Spotifya zahtijevala da s platforme ukloni  epizodu Roganovog podcasta od 31. prosinca prošle godine u kojoj je ugostio stručnjaka za zarazne bolesti dr. Roberta Malonea, zbog kako navode "nekoliko pogrešnih tvrdnji o cjepivu protiv virusa COVID-19".

Dva dana kasnije stigla je odluka streaming diva koji je odlučio stati na stranu voditelja podcasta s kojim su 2020. godine potpisali ekskluzivni ugovor u vrijednosti od navodnih 100 milijuna dolara:

Želimo da sav svjetski glazbeni sadržaj bude dostupan na korisnicima Spotifya. S tom željom dolazi i velika odgovornost u balansiranju sigurnosti slušatelja i slobode za kreatore. Imamo detaljna pravila te smo od početka pandemije uklonili preko 20 000 epizoda podcasta povezanih s pandemijom virusa COVID - 19. Žao nam je zbog Neilove odluke i nadamo se da će nam se uskoro vratiti."

Očekuje se da će Youngova glazba među kojom su legendarne pjesme poput "Heart of Gold", "Hurricane", "Old Man", "Harvest Moon" i brojne druge biti uklonjene sa Spotfya u nadolazećim satima.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni