Vije-sti

Festival Jazz.hr/jesen u tri dana ugostio svjetsku jazz elitu!

Festival Jazz.hr/jesen u tri dana ugostio svjetsku jazz elitu!

Dvorana Blagoje Bersa Muzičke akademije u Zagrebu od 17. do 19. listopada ove godine bila je domaćin 29. festivala Jazz.hr/jesen.

Leszek Możdżer, Edmar Castaneda i ZZ Quartet sjajnim su nastupima zagrebačkoj publici predstavili presjek svoje karijere. S obzirom na reakcije publike, radi se o koncertima koji su prodrmali, ne samo ljubitelje jazza, nego umjetnosti općenito, ne samo Hrvate nego i strance koji su tra tri dana zbog festivala pohodili Zagreb.

Poljski pijanist Leszek Możdżer otvorio je festival u petak, uz ovacije publike nakon svake izvedbe, a sve su bile začinjene virtuoznim improvizacijama. I kad su svi mislili da ne može bolje, na pozornici mu se pred kraj koncerta nenajavljeno pridružio američki harfist kolumbijskog podrijetla Edmar Castaneda. Publiku su bacili u ekstazu spontanim glazbenim razgovorima, zadirkivanjima, “prepucavanjima”, zapravo glazbenim igrarijama koje su privilegija tek najvećih.

Sve uz smiješak na njihovim licima, ali i na licima sretnika koji su uspjeli na vrijeme kupiti ulaznicu. Misija Jazz.hr-a: uveseljavati glazbenike i publiku, u potpunosti je uspjela.

Druge večeri Castaneda je održao solistički recital kojim je također raspametio publiku. Naime, nitko nije mogao vjerovati da je tako nešto moguće - kao da gledate iluzionista koji prolazi kroz dva metra debeli zid ili jednim potezom ruke učini da Kineski zid nestane - a u publici je bilo i profesionalnih harfista koji su bili očarani. Dugo poslije koncerta Castaneda je razgovarao s brojnim obožavateljima, potpisivao albume, davao savjete studentima i profesionalnim glazbenicima, uvijek nasmijan i vedar, kao i na koncertu.

Zadnjeg dana festivala nastupio je ZZ Quartet gitarista Ratka Zjače, koji desetljećima živi i djeluje u Nizozemskoj. U najavi koncerta uručena mu je ovogodišnja HDS-ova nagrada “Miroslav Sedak Benčić” za autorsko stvaralaštvo na području jazz glazbe, za što je nagrađen ovacijama. No, ona najvažnija nagrada stigla je u obliku glasnog odobravanja skladbi i izvedbi tijekom koncerta, još jednog koji je širio dobre vibracije i pobudio osjećaj radosti u cijeloj dvorani. U sklopu festivala održane su i glazbene radionice Edmara Castanede i Ratka Zjače koje su prema mišljenju polaznika bile sjajne.

Organizator festivala je Jazz.hr HDS-a.Glavna misao vodilja Jazz.hr-a je omogućiti domaćoj publici dolazak na koncerte najkvalitetnijih jazz glazbenika, educirati mlade glazbenike kroz koncerte, radionice i direktnu suradnju sa svjetskim zvijezdama, kao i dogovoriti međunarodne suradnje, na način da hrvatskim jazzistima otvore vrata za nastupe na stranim pozornicama.

Festival Jazz.hr će uskoro najaviti proljetno izdanje i ostale koncerte ovosezonskog ciklusa, a dogodine će gala programom proslaviti 30 godina uspješnog rada. Prvi koncert u sezoni Jazz.hr 2019./2020 će 30. listopada u Zagrebačkom kazalištu mladih održati megazvijezde okupljene u Cross Currents Trio. Radi se o spoju trojice velikana koji su odlučili kontinuirano svirati u ovom all star sastavu i trenutno su jedna od najvećih atrakcija na svjetskoj jazz sceni. To su kontrabasist Dave Holland, tablist Zakir Hussain i saksofonist Chris Potter.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni