Vije-sti

Disciplin A Kitschme u Zagrebu i Rijeci!

Disciplin A Kitschme u Zagrebu i Rijeci!

Jedan od najpoznatijih rock sastava na ovim prostorima, Disciplin A Kitschme, vraća se u zagrebačku Tvornicu kulture u sklopu promocije najnovijeg albuma "Opet". Nakon što su odličnim nastupom obilježili novi zagrebački festival "Brijačnica", bend gledamo u riječkom Pogonu kulture 29. travnja te u Tvornici dan kasnije.

Disciplin A Kitschme jedan je od onih bendova čija je glazba preživjela test povijesti, uvijek  drugačiji, hrabri, ispred svog vremena, skloni nemogućim fuzijama. Bend koji je zauvijek promijenio zvučnu sliku cijele regije u Zagreb dolazi na krilima promocije novog albuma "Opet". Najavljen singlovima "Samo disciplina", "Ovisnik o moći" kao i "Zaboravili rokenrol!?!", novi studijski uradak "Opet" kroz deset pjesama sadrži dosta session detalja, što je koncept ustanovljen na prošlom albumu gdje se prvo poštuju radijski pop-obrasci, a kasnije se grupa razigra uz ritam i groove kao osnovne ideje. Disciplin A Kitschme u sastavu Koja - bas gitara i vokal, Manja - prateći vokal, Vul - bubnjevi i Djeke - usna harmonika i dalje obogaćuje svoju glazbu novim utjecajima pa i ovdje imamo mješavinu funka, noisea, drum'n'bassa, dok kritika hvali novi album opisujući ga kao još jedno kvalitetno poglavlje najmonolitnije rock pojave ovih prostora.

Nastali 1981., nakon raspada Šarlo Akrobate, najradikalnijeg sastava jugoslavenske novovalne scene, Disciplin A Kitschme i njen tvorac, skladatelj, basist i pjevač Koja su svojim neuobičajenim i bučnim hitovima uvijek predstavljali trn u oku muzičkom establišmentu tadašnje i sadašnje regionalne scene. Prva beogradska faza je izrodila sedam albuma, među kojima i "Sviđa mi se da ti ne bude prijatno" (1982), "Svi za mnom!" (1986) i "Zeleni Zub na planeti dosade" (1989), svi uvršteni u knjigu "Yu 100: Najbolji albumi jugoslovenske rok i pop muzike". 1992., koja odlazi u London gdje u suradnji s inozemnim glazbenicima objavljuje albume "I Think I See Myself On CCTV" (1996), "Heavy Bass Blues" (1998) i "Refresh Your Senses, NOW!" (2001). Nakon povratka u Beograd i revitalizacije, grupa ide dalje uz albume "Kada kažeš muzika, na šta tačno misliš, reci mi?" (2007.) i "Uf!" (2011.), i najnovije "Opet" (2015.).

Uvijek sviježa i nepredvidiva, Disciplina je odigrala ključnu ulogu u edukaciji generacija pokazavši im kako kreativnost nema granica. "Ako ti je glasno", "Neukusu treba reći NE!", "Bunt", "Neko mora to da spreči", "Ah, kakva sreća" ili pak "Betmen, Mandrak, Fantom" su samo neki od hitova višedecenijskih isporučitelja vrhunske buke, benda koji je osigurao legendarni status u priručnicima popularne kulture.

Ulaznice za Pogon kulture
Ulaznice za zagrebački koncert su u pretprodaji po cijeni od 60 kn. Na dan koncerta, cijena će iznositi 80 kn.

Službena prodajna mjesta:
OKC Palach, Kružna 8
Beertija, Slavka Krautzeka 12
Dallas Music Shop, Splitska 2a
Prodajna mjesta Entria i www.entrio.hr

Ulaznice za Tvornicu kulture
Ulaznice za zagrebački koncert su u pretprodaji po cijeni od 60 kn. Na dan koncerta cijena će iznositi 80 kn.

Službena prodajna mjesta:
Tvornica kulture, Ljudevita Posavskog 1
Aquarius CD shop, Varšavska 1
Dirty Old Shop, Tratinska 18
www.entrio.hr

Organizator koncerta je Tvornica kulture.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni