Intervju

Disciplin A Kitschme:

Disciplin A Kitschme: "Društvene mreže u stvari idealno usmjeravaju, ujedno i ograničavaju djelovanje mlađih"

Jedan od najpoznatijih rock sastava na ovim prostorima, Disciplin A Kitschme, vraća se u zagrebačku Tvornicu kulture 16. ožujka ove godine. Ususret nastupu, porazgovarali smo s Kojom.

Trideset i sedam godina čistite i oplemenjujete prostor. Čini li vam se na trenutke da ne uspijevate u eliminaciji zagađenosti?
Svakim svojim albumom ili koncertom Disciplina daje doprinos eliminaciji zagađenosti, no, neke stvari, nažalost, nismo uspeli da zaustavimo. Put jeste bio trnovit: na samom početku delovanja grupe, nastale raspadom uspešnog new wave činioca pod imenom Šarlo Akrobata,  postava od samo dva instrumenta i buka koju isti proizvode naišla je na nerazumevanje tadašnjeg establišmenta, što smo lukavo prevazišli obradom “Čudne šume” i uvođenjem duvača u grupu, da bi konačno potpisali ugovor sa jednom od dve najveće državne disko-kuće. Navikli smo pomenuti establišment na ovaj “ludi zvuk” i tako se se uvukli u jugoslovenski rok mainstream, radeći isključivo ono što smo hteli. Međutim, ne lezi vraže, desilo se to cepanje države i vojni sukob, kada se sve zagadilo i oteralo me na put u nepoznato. I mada je od tada prošlo dosta vremena, region trpi posledice i dan-danas, na svom nivoima, pa tako i u sferi kulture.

U pripremi je novi album. Što je bila glavna inspiracija za album?
Na albumu se radi, to je sve što mogu da kažem. Jedna od inspiracija sigurno dolazi od mog prisustvovanja takmičenju steel-drums grupa u londonskom Powis Square-u prošlog leta. Potom, funk je uvek inspiracija. I naravno, životna inspiracija su The Rolling Stones, koji sviraju i ove godine turneju!

 

 

Što se promijenilo u nastajnju vaših pjesama tijekom godina, je li srž ostala ista ili?
Da, sve je isto. Čak je i prostor u kojem vežbamo isti kao pre 35 godina. U londonskoj fazi imali smo malo više uticaja one sredine, a sad smo opet interplanetarni.

Kada možemo očekivati izlazak novog albuma?
Za dve, do dve i po godine. Šalim se, ne mogu to tačno da kažem.

Jeste li zadovoljni kako se mlađe generacije danas postavljaju prema sustavu i nametnutim pravilima i obrascima?
Negde sam pre izvesnog vremena pročitao zanimljivu rečenicu: “Kako se to desilo da su roditelji postali pametniji od svoje dece?” Uz podatak da su već neko vreme stariji izvođači i albumi prodavaniji od nove muzike, stanje je jasno.. Društvene mreže u stvari idealno usmeravaju, ujedno i ograničavaju delovanje mlađih, koji svoj gnev i mladalački bunt zdušno ispoljavaju na svojim statusima, gde je otprilike i stvar završena, jer to ne ide dalje. Jako lukavo smišljeno.

 

 

2017. je u svijetu zabilježen pad popularnosti rock glazbe. Što mislite da je tome glavni razlog? Ima li šanse da rock ponovo doživi uzlet?
Industrija se potrudila. Pre par godina, MTV je izbacio iz svog logoa termin “music television”, što je bio dobar pokazatelj da se nešto promenilo. Međutim, ono što ja vidim kad se malo krećem po svetu je da to i dalje sve funkcioniše. Možda nije popularno kao rijaliti program, ali r'n'r, pogotovo ne onaj radikalni, posle 70-tih, kad je npr. bio i Black Sabbath na regularnim top listama,  nikad nije bio apsolutno dominantan, uvek je tu postojao neki Cliff Richard,  ABBA ili slične pop ljige. 

Pred vama je nastup u zagrebačkoj Tvornici kulture. Koja je specifičnost nastupanja pred zagrebačkom publikom?
Zaista ne delim publiku po gradovima, državama, pošto mislim da su ljudi u publici na našem koncertu prvenstveno misleći i samosvesni ljudi, oni koji žele da čuju i vide nešto drugačije u odnosu na uobičajeni rock koncert. Ali činjenica je da u Zagrebu tradicionalno imamo dobre i dinamične nastupe, na kojima publika pulsira zajedno sa bendom. I da još jednom spomenem da se veza Zagreba i Discipline kičme ogleda i u onoj predratnoj postavi, koja je par godina