Vije-sti

delapse - jedinstveni projekt producenta Leonarda Klaića dobio veliko priznanje - uvršten u program MBZ-a!

photo: delapse, credit: Vjekoslav Palinić

delapse - jedinstveni projekt producenta Leonarda Klaića dobio veliko priznanje - uvršten u program MBZ-a!

Da zvuči “svjetski” malo je reći, zvuči izuzetno detaljistički, perfekcionistički, ciljano i proračunato, no opet prirodno i prepoznatljivo. Dovoljno jednostavno i istovremeno poprilično kompleksno, radi se o znatiželjnoj igri elektronskim zvukom, neočekivanim skladateljskim rješenjima koja vrlo lako zaintrigiraju slušatelja.

Na izmaku kobne i nepredvidive 2020. konačno smo dobili najprikladniji soundtrack – debi album OMENS zagrebačkog producenta delapse (Leonard Klaić) hvata se u koštac s dva oprečna glazbena svijeta, onim bendovskim s live instrumentima i mračnijom klupskom elektronikom izvlačeći pritom na površinu melankoličnu atmosferu kao iskren odraz vremena i emocija koje trenutno proživljavamo.

Umjesto bijega od trenutne stvarnosti gdje svjedočimo kataklizmi glazbene industrije kakvu smo poznavali, delapse prigrljuje mračniji, rastrgani, distopijski zvuk koji na momente uvjerljivo drži poveznice s filmskom i ambijentalnom glazbom, čak više stvorenom za samostalno slušanje kod kuće nego u klupskom okruženju. 

delapse je krenuo kao posljedica mog istraživanja u slobodno vrijeme, studijskog igranja zvukovima i proučavanja stilova glazbe kojima se do tad nisam bavio. Oduvijek me fascinirala elektronička glazba, ali ne zbog plesne komponente, nego neograničenih potencijala pri stvaranju zvukova. To je u mojoj glavi kombinacija elektronike, ljubavi koju imam prema filmskoj i atmosferičnoj glazbi, noise i skoro apstraktnim sound design formama, uz dozu žestine i glasnoće kojom sam oduvijek volio biti okružen. Nakon prvog EP izdanja koje je u principu bilo stilska vježba i ispipavanje terena, ovaj album dosta vjerno prikazuje tu kombinaciju i rađen je bez očekivanja i želje da se ikome svidi, jednostavno sam radio album kakav bih ja htio slušati. – otkriva Leonard koji potpisuje glazbu, snimanje, produkciju i miks albuma.

Leonard Klaić producent je mlađe generacije koji je radio na mnogobrojnim izdanjima She Loves Pablo, zatim za Mašinko, Killed A Fox, Malady Lane, Muscle Tribe Of Danger And Excellence, Lovely Quinces, Pase, Portman i druge. Aktivno svira bubnjeve u She Loves Pablo i Lovely Quinces bendu. Kao delapse je prije objave prvijenca 2017. izdao EP “BRICKED”.

Veličinu i značaj ovog djela svjedoči ovogodišnji poziv Muzičkog biennala Zagreb. U trećem festivalskom bloku, u subotu, 17. srpnja u 22 h, delapse će svoje eksperimentalno remek-djelo izvesti uživo:
Za ovaj koncert, koji će ujedno biti i prvi za delapse, odlučio sam ići malo težim i novim smjerom. S obzirom na to da je ova glazba rađena potpuno digitalno, što znači da su u studiju čak i akustični instrumenti naknadno poprilično obrađeni i 'potrgani', ona se u ovom obliku ne može reprezentativno izvesti uživo. Stoga sam, umjesto možda logičnije DJ-inačice, odlučio sve pretvoriti u otvoreniju, poluimprovizacijsku formu sa živim bendom. Na pozornici će mi se pridružiti neki od najboljih glazbenika koje poznajem: Mark Mrakovčić, Chris Ian, Krešimir Kokić i Pavle Gulić, gotovo svi u ulozi multiinstrumentalista, uz gostovanja vokala koji su se našli i na albumu, Mary May, Domagoja Šimeka i Nenada Gajića. Zajedno ćemo od studijskoga kontroliranog kaosa pokušati napraviti jedan živi, organski, nekontrolirani kaos u rasponu od tihih atmosferičnih pejzaža do ekstrema koji gotovo da ulaze u noise domenu. Veselimo se. - poručuje Leonard.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni