Vije-sti

Music Shop Croatia Records od danas na novoj adresi

Music Shop Croatia Records od danas na novoj adresi

Nekadašnji Jugoton, danas Croatia Records - Music shop u zagrebačkoj Bogovićevoj ulici najstarija je prodavonica ploča na ovim prostorima. Otvorena 1964. godine, sedamnaest godina nakon osnutka prve diskografske kuće Jugoton u bivšoj državi 1947., ova prodavaonica bila je i ostala sinonim za sve koji su htjeli kupiti ploču i slušati je kod kuće.

Bilo je to mjesto gdje su napokon svi izbliza mogli vidjeti svoje idole. Otvorena u vrijeme kad smo već imali prvu veliku glazbenu zvijezdu, Ivu Robića, čiji je prvi koncertni album Jubilarni koncert objavljen na vinilu 1965. godine, a nedaleko smješten hotel Dubrovnik počeo dobivati obrise kakve danas znamo. Distributivnu mrežu Jugoton je pažljivo širio pa su nakon zagrebačke svoja vrata otvorila i beogradska prodavaonica te riječka (1969.), novosadska valjevska (1970.). Salone glazbe, kako su ih nekad nazivali, Jugoton je otvorio u Sarajevu i Čačku 1971. godine, Pančevu 1972. godine te ostalim većim gradovima.

Ploče i kasete proizvedene u zagrebačkoj Dubravi dolazile su do mladih koji su ih napokon mogli vidjeti, doživjeti i kupiti. Punih 56 godina ovaj dućan glazbe bio je prva i izravna veza do diskofila i onih koji su prvom kupljenom pločom postajali strastveni sakupljači ploča. Jugoton je otvorio i odjel uvoza–izvoza, a cijene su prilagodili svjetskom tržištu. Ulaganjima u propagandu nije bilo potrošača koji putem medija nije bio obaviješten o novom albumu, a sve poslovnice u zemlji vrlo brzo postaju mjesta okupljanja i glazbenika koji su naviku potpisivanja svojih novih albuma zadržali do danas.

Vrata dućana otvarala su se i u ponoć, a obožavateljima nije bio problem stajati u redu samo da među prvima kupe novu ploču i dobiju autogram. Obožavatelji su dočekivali gotovo sve glazbenike: Bijelo dugme, Indexe, Olivera Dragojevića, Dražena Zečića, Jelenu Rozgu, Hladno pivo i mnoge druge.

Croatia Records 2009. godine odlučila je otići i korak dalje pa su mnogi glazbenici svoje mini koncerte održali na katu same prodavaonice. Bilo je to mjesto i ponovnog okupljanja gotovo svih članova legendarnog rock sastava Grupa 220 povodom reizdanja prve rock ploče Naši dani 2012. godine. 
Godine 2015. uprava na čelu s današnjim direktorom Želimirom Babogredcem povlači još jedan hvalevrijedan potez, uz Music shop otvara i caffe bar Nova ploča, a brojni glazbenici su sve do jučer oduševljavali strogi centar Zagreba svojim koncertima uživo.
Music shop Nova ploča postaje mjesto na kojem su se promovirali gotovo svi objavljeni albumi, snimale emisije, predstavljali festivali. Obzorom na količinu izdanja i događanja vezanih uz glazbu poput Record Store Daya i sličnih gotovo da nije bilo tjedna u kojem nije bilo uživo svirke.

Digitalno doba i sve veća konzumacija glazbe putem streaming servisa doveli su do novog koraka u povijesti ove najveće i najstarije diskografske kuće. Naime, strogi je centar Zagreba poput ostalih europskih gradova počeo s centralizacijom glazbe koja će od ovog tjedna dobiti svoju ulicu. Na samom početku Gundulićeve i to na broju 3, preko puta Hrvatskog glazbenog zavoda, Croatia Records Music shop od ovog petka, 29. siječnja otvara svoja vrata i započinje novo poglavlje. Music shop Croatia Records nastavit će s tradicijom dočekivanja svojih velikih zvijezda, a kupcima će i dalje biti na raspolaganju najveći i najzanimljiviji izbor domaće i strane glazbe. 

Music shop Croatia Records, Gundulićeva 3 - nekad mala, danas moderna prodavaonica ploča za istinske zaljubljenike u glazbu.

 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni