Vije-sti

Damir Urban emotivnom pjesmom ispričao priču o riječkim beskućnicima

photo: Damir Urban, credit: Milica Czerny Urban

Damir Urban emotivnom pjesmom ispričao priču o riječkim beskućnicima

"Crna vuna" naziv je nove pjesme riječkog glazbenika i kantautora Damira Urbana, ujedno i naslovne pjesme istoimene dokumentarne predstave Kolektiva Igralke i korisnika Udruge Oaza, udruge za beskućnike i socijalno ugrožene građane, a koja je premijeru imala početkom travnja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

Predstava donosi istinite priče o beskućnicima i beskućništvu, poteškoćama u dijalogu između ove zajednice građana i sustava s kojim se suočavaju, ali i snovima koje mnogi beskućnici imaju i koji ostaju samo na tome. Zanimljivost oko predstave je što u stvaranju i izvedbi sudjeluju i sami članovi zajednice
 
Suradnju s autorima predstave ostvario je riječki glazbenik Damir Urban koji je inspiriran susretima, zapisima i razgovorima s glavnim protagonistima predstave, Svetlanom Kukuljan, Divnom Šainović, Anđelkom Bajčić i Zlatkom Kneževićem, skladao i napisao pjesmu "Crna vuna". Riječ je o jednoj od najemotivnijih autorskih pjesama Damira Urbana koja je nastala u trenu, a traje vječno. Pjesma nas svojom porukom podsjeća na ljude koji nemaju ono što prosječan građanin ima, toplinu svojeg doma, mjesto koje daje priliku za odrastanje, ljubav, ali i dijalog. 

Uz spomenute protagoniste iza predstave stoji Kolektiv Igralke, odnosno Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Vanda Velagić i Anja Sabol. Olja Lozica bila je suradnica za režiju i dramaturgiju, a Mara Prpić autorica videoprojekcije. Da je riječ o iznimno vrijednom i kreativnom kolektivu dovoljno govori podatak da je još jedna njihova dokumentarna predstava "Bakice", rađena u suradnji Saveza udruga Molekula iz Rijeke i KUD-a Transformator iz Ljubljane, uvrštena u program jednog od najvažnijih europskih kazališnih festivala, Theatertreffen u Berlinu, 15. svibnja.

Uz pjesmu "Crna vuna" predstavljen je i prigodan video koji je snimila Milica Czerny Urban, a koji u fokusu ima četvero protagonista. Video nas podsjeća da u Hrvatskoj ima službeno 2 000, a neslužbeno oko 10 000 beskućnika, ali i da prema najnovijem popisu stanovništva ima milijun stambenih jedinica više nego kućanstava. Ako svaki beskućnik dobije krov nad glavom ostalo bi više od 900 000 praznih stanova. Brojke su svake godine sve više poražavajuće pa je u zadnjih 10 godina u Europskoj uniji broj beskućnika porastao za više od 70 posto, a u svijetu je više od milijardu beskućnika, što je sedmina ukupnog stanovništva ovog planeta. Rijeka je jedini grad u Hrvatskoj u kojem postoji trajni (nužni) smještaj za beskućnike.

Naslovna ilustracija djelo je Olega Morovića rađena za potrebe letka dokumentarne predstave "Crna vuna".

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni