Vije-sti

Cheena dovodi opaki punk u Močvaru

Cheena dovodi opaki punk u Močvaru

U petak, 25.11. u zagrebački klub Močvara stiže njujorški punk bend Cheena koji će svojim nastupom oživjeti korijenski američki rock'n'roll-punka 70-ih i 80-ih. Uz njih nastupiti će novonastali Dog's Beach iz Zagreba. Upad na koncert iznosi 40kn na ulazu u Klub, večer starata u 20 sati, a koncert u 21.

Dvije etikete koje trenutno vladaju njujorškim podzemljem svakako su Toxic State (najljući punk) i Sacred Bones (najmračniji dark/noise/experimental/shoegaze/psych). Umrežavanjem tipova koji sviraju u najvažnijim bandovima s Toxic Statea (Crazy Spirit, Hank Wood and the Hammerheads, Dawn of Humans, Anasazi) s Margaret Charadiet, poznatijom kao Pharmakon (izdala dva albuma najzlije industrial pilane za Sacred Bones) nastaje punk supergrupa Cheena.

Dok u svojim matičnim bandovima ova ekipa pomiče granice žanrova u kojima plivaju, u Cheeni su se zaustavili da odaju hommage zvuku na kojem su odrasli - najboljem zvuku, najgadnijem zvuku - zvuku korijenskog američkog rock'n'roll-punka od sredine 70-ih do sredine 80-ih. Tako se pod utjecajima tu ponovo mogu spomenuti svi oni bandovi koji se i inače često spominju u Doomtown i Beat City najavama, od Gun Club i Flamin' Grooviesa (slide gitara!), preko Stoogesa, Pagansa i Germsa, sve do Flash Eatersa, Heartbreakersa ili Dead Boysa.

Kako bi ta kombninacija mogla izgledati live nije teško za pretpostaviti jer smo većinu Toxic State bandova već gledali u Zagrebu (hvala dragi Doomtowne!), kao i Margaret kad je kao Pharmakon 2014. bučila prije Swansa u Pogonu. A za opsesivne idividue lišene društvenih vještina nije naodmet spomenuti ni tko je u Cheeni tko: bubnjar inače svira bubnjeve u Dawn of Humans i gitaru u Crazy Spirit; gitarist iz Anasazi u Cheeni svira bas; Margaret u Cheeni svira gitaru, a na svojim albumima gumbe i pedale; gitarist Hank Wood and the Hammerheads i u Cheeni svira gitaru, a tip koji u Crazy Spirit vrišti u Cheeni lijepo pjeva... Ali hej, djeco, za neobavezan razgovor na terasi prije koncerta radije pripremite neke zanimljivije teme - nabrajanjem članova bandova koji s nekim drugim ljudima sviraju u nekim drugim bandovima nećete steći nove prijatelje, već ćete samo ugnjaviti stare!!

Laju, surfaju, psihodeliju sviraju i žive ljude tetoviraju! Dog's Beach je najnoviji band na sceni, osnovan od članova Artu Ditu kolektiva prije nekoliko mjeseci za potrebe nastupa na Trash Will Smash izložbi. Tada su svirali četiri sata bez prekida. Nastupali su nedavno kao predgrupa Levitation Roomu, a sada se ponovno vraćaju promovirati svoj đir.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni