Vije-sti

Cantus Ansambl večeras započinje sezonu u Hrvatskom glazbenom zavodu!

photo: Cantus Ansambl, credit: Vedran Metelko

Cantus Ansambl večeras započinje sezonu u Hrvatskom glazbenom zavodu!

Večeras, 11. listopada u 20 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu počinje bogata koncertna sezona Cantus Ansambla!

Pod ravnanjem svog umjetničkog voditelja, maestra Berislava Šipuša te uz gostovanje iznimne sopranistice Lidije Horvat Dunjko, ansambl će na ovome koncertu, kao i u ostatku svoje sezone, predstaviti program kojim se osvrće prema nekim istaknutim ličnostima glazbene povijesti, ali i gleda naprijed, prema budućnosti suvremene glazbe, praizvedbama novih djela najmlađih hrvatskih skladatelja.

Prvi koncert sezone prisjeća se tako nedavno preminulog skladatelja, akademika Rubena Radice, kojem će se počast odati izvedbom njegovih Trois mélodies za sopran i osam instrumenata, a pionir suvremenog izraza u Hrvatskoj i Radičin profesor – Milko Kelemen – svoje će mjesto u programu naći djelom Études contrapuntiques za puhački kvartet. Koncert nosi posvetu i dvama značajnim inozemnim skladateljima – u povodu 140. godišnjice rođenja Béle Bartóka i 50 godina od smrti Igora Stravinskog ansambl će izvesti Bartókov Contrasts za violinu, klarinet i klavir i Stravinskijev Septet za klarinet, fagot, rog, klavir, violinu, violu i violončelo.

Koncert će biti zaključen novom skladbom mladoga autora Jurja Marka Žerovnika, koji je kompoziciju diplomirao 2018. godine u razredu Frane Paraća. Circles za komorni ansambl jedno je u nizu njegovih djela povezanih s arhitekturom i geometrijom.

Neka od djela koja će Cantus Ansambl izvesti večeras u HGZ-u publika će imati priliku čuti i tri dana kasnije na XXVII. Danima Milka Kelemena u Slatini.

Tijekom bogate koncertne sezone, u godini u kojoj slavi 20. rođendan, Cantus Ansambl će osim u Zagrebu nastupati u Beču i Ljubljani, a detalje gostovanja objavit će naknadno.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni