Koncerti

Tram 11 dobar na vrućini tvorničkog zraka

Tram 11 dobar na vrućini tvorničkog zraka

Kada euforija splasne, tri su se večeri u Tvornici ipak pokazale preambiciozno za Tram 11. Priča se svela na dvije, od kojih prva sinoć nije ispunila prostor do zadnjeg mjesta, niti je dostigla emotivnu razinu Doma sportova.

Sasvim opravdano i logično, gotovo je nemoguće rekreirati euforiju, rezultat godina i godina iščekivanja velikog povratka junaka zagrebačkog asfalta. Uspoređujući s 11.11.2017., svaki će se budući koncert činiti osrednje i prosječno. U publici ovog puta prevladavaju neki novi klinci koji briju iste spike u nekom novom, ali opet vrlo sličnom vremenu. 

foto: Stoka, credit: Zvonimir Bregeš

U posljednje vrijeme također umjetnički izuzetno aktivan, Stoka je kao poseban gost otvorio večer, dobio fantastičan feedback publike baziran ponajviše na ljubavi prema glavnom gradu, najavivši još jednom veliki koncert u Domu sportova. To je šoumen koji pojavom uspije dobiti punu pažnju publike, dodatno ju nabrijajući na klasik koji je uslijedio.

Kaj ima lima? Target u puno, puno boljem raspoloženju nego u Domu sportova, opušteniji i pričljiviji. Publika mlaka, polovično zainteresirana, čekajući neku uspješnicu ili freestajl poslanicu s bine. Woo nije htio pretjerano filozofirati, no kada je priopćio da su, kada je o prosvjedima riječ, transparenti navijačkih skupina jedini pismeni, atmosfera je od neočekivano mlake eskalirala u očekivano nabrijanu. Večer emotivnih uspona i padova, sa svjetlijim trenucima kada se osjetila snaga i polet njihove publike, ali i s nešto neugodnijim, kada je ekipa djelovala kao masa usputnih slušatelja, usprkos iznenađujućoj svježini i sigurnosti koja je dolazila s pozornice. Naravno da je racionalna pomisao da atmosferu i uzbuđenje Doma sportova nije moguće ponoviti, premda u dubini zapravo to i iščekujemo. Uz podršku benda pokazali su da su oboje u dobroj formi, spremni za novi materijal, za nove pobjede legenda hrvatske hip hop glazbe. Uz podršku benda njihov verbalni izražaj obogaćen je glazbenom kvalitetom te im tako daje prostora da svoj lik i djelo odvedu na nekoliko stepenica više, nastave uzlaznom putanjom s mjesta gdje su stali. 

foto: Tram 11, credit: Zvonimir Bregeš

Setlista slična kao i u Domu sportova, ipak su samo dva albuma iza njih, premda je njihova ostavština i utjecaj neprocjenjiva. 

Festivalska sezona je ispred njih, ali i novi album o kojem ovisi daljnji razvoj sage o Tram 11. Šugavu jedanaesticu više ne čekamo, od sada idemo po svom. 

Galeriju fotografija pogledajte ovdje.