Vije-sti

Cantus Ansambl 9. studenog gostuje u Beču!

photo: Cantus Ansambl, credit: Vedran Metelko

Cantus Ansambl 9. studenog gostuje u Beču!

Cantus Ansambl je 11. listopada ove godine koncertom u Hrvatskom glazbenom zavodu započeo novu, bogatu koncertnu sezonu, a nakon duge stanke uzrokovane ograničenjima što ih je postavila pandemija COVID-19, napokon će, nakon više od godinu i pol, nastupiti i izvan granica Hrvatske!

U sklopu Ciklusa koncerata "Hrvatski glazbenici u Beču", pod vodstvom svog umjetničkog ravnatelja Berislava Šipuša, Cantus Ansambl održat će koncert 9. studenog u Centru Arnold Schönberg, s početkom u 19:30 sati. Ovim će se koncertom obnoviti i dugogodišnja suradnja ansambla i Centra, koja je kontinuirano trajala od 2004. do 2011. godine.

Program će, prigodno, biti sastavljen od skladbi hrvatskih i bečkih skladatelja; uz skladbe Dah i dodir Stanka Horvata, Nonetto per opera Cent' uno Krešimira Šipuša te I ritorni Sande Majurec, ansambl će izvesti djela dvojice velikana Druge bečke škole: Koncert za devet instrumenata Antona Weberna te – kao uvijek nezaobilazan dio programa u Centru – jedno djelo skladatelja o čijoj ostavštini skrbi ova institucija, Arnolda Schönberga. Izbor iz njegove Knjige visećih vrtova bečka će publika čuti u izvedbi stalne suradnice ansambla, mezzosopranistice iznimne vokalne ekspresije, Martine Gojčete Silić.

Cantus Ansambl, koji djeluje u okrilju Hrvatskog društva skladatelja, jedini je hrvatski ansambl za suvremenu glazbu koji se može podičiti kontinuiranim djelovanjem, sada već duljim od 20 godina. Koncertni ciklus Cantus Ansambla postao je istinska škola povijesti i suvremenosti Nove glazbe, šireći iz godine u godinu svoj doseg, pobuđujući interes za suvremenu glazbu te potičući njezinu valorizaciju i shvaćanje, stvarajući „novu publiku za novo doba“. Konzistentnost ansambla osiguravaju njegovi članovi, vrsni i istaknuti instrumentalisti, a sve ove godine ansambl djeluje u gotovo istom postavu, oslonjenome na dvije peteročlane instrumentalne skupine, gudačku i puhačku.

Osim u Beču, Cantus Ansambl će tijekom aktualne koncertne sezone gostovati i u Ljubljani, a detalje koncerta objavit će naknadno.​

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni