Vije-sti

Audiovizualni specijaliteti za ljubitelje elektronske glazbe na ovogodišnjoj Harteri

Audiovizualni specijaliteti za ljubitelje elektronske glazbe na ovogodišnjoj Harteri

Day of the year i mobilee predvode drugi dan festivala.

Nakon što se godinama održavao u bivšoj tvornici papira po kojoj nosi i ime, festival Hartera privremeno seli u drugu poznatu bivšu tvornicu, Torpedo, i to baš u 2016., kada se obilježava okruglih 150 godina od lansiranja prvog torpeda na svijetu, izumljenog i proizvedenog upravo u Rijeci. Obje tvornice spadaju u kulturnu baštinu, a Hartera je tu poticaj da ih se pretvori i iskoristi kao zanimljive interijere, kakve bi u nekim drugim krajevima svijeta samo poželjeti mogli.

Festival kao i inače, pored etabliranih inozemnih gostiju, dovodi regionalna i domaća imena dobro poznata publici, kao i neka manje razvikana i svježa, koja svakako treba čuti. Tako prvi dan, petak 16.9. gostuju bendovi S.A.R.S., Straight Mickey and The Boyz, Barbari, Gretta, NORD te Izet Medošević i Borgie, dok su idući dan tu predstavnici kultnog berlinskog labela mobilee Re.You i Kevin Over, audiovizualni koncert 260th Day Of The Year, riječki trojac Work The Floor i electro-shocked pop duo The Hunting Dogs.

Upravo taj drugi dan, subota 17.9., predstavlja novi trenutak u konceptualnom smjeru festivala, ujedno i najava budućih izdanja festivala, a vezano je za pokretanje Instituta zvuka, koji bi, kako mu i samo ime govori, kroz svoj rad implementirao nove sadržaje vezane uz istraživanje i stvaranje zvuka. Institut bi postojeća znanja i poglede na glazbu nastojao nadograditi na jedan inovativan način, kroz radionice, predavanja i događanja, korištenjem novih tehnologija i ideja. Ideja je da upravo Rijeka bude prva u regiji s takvim programom, koji bi se pritom vezao uz projekt Europske prijestolnice kulture, ali i samom festivalu vratio dizajnersku autentičnost i kreativnu čar koja ga je svojedobno i činila jednim od najboljih boutique festivala u ovom dijelu Europe.

O čemu se konkretno radi, posjetitelji će imati prilike čuti i vidjeti pod palicom četvorke Day of the year, koja će na licu mjesta konstruirati i dekonstruirati sliku i zvuk. U pitanju je jedinstveni audiovizualni doživljaj, svojevrsni amalgam drone, noise, techno i industrial zvuka kojeg prati odgovarajuća vizualna kulisa. Torpedo će biti idealno mjesto za ovaj AV koncert kakav je već imala prilike vidjeti publika na festivalima u Europi, SAD-u i Japanu.

Da ne ostane sve samo na tom jednom nastupu pobrinut će se Ivan Marušić Klif, jedan od naših najintrigantnijih multimedijalnih umjetnika, koji svakim svojim novim projektom pomiče granice eksperimentalnog polja u kojem progresivno djeluje već dvadesetak godina. On će u ulozi VJ-a diktirati vizualnim aspektom drugog dana festivala i tako graditi platformu koja će se u budućnosti nadograđivati drugim projektima, instalacijama, performansima.

Vrhunski vizuali bez glazbe su samo pola doživljaja, zato su tu dva mlada člana berlinskog mobilee. Kao izdavačka kuća, mobilee funkcionira već 11 godina, no bilo mu je potrebno kudikamo manje vremena da postane jedna od blistavijih zvijezda u berlinskoj galaksiji labela, producenata i DJ-a. Jedna od tajni njegova uspjeha zasigurno je i šefica Anja Schneider, žena nevjerojatne energije i glazbenog ukusa, izgrađenog kroz dugogodišnji rad na radiju. Vremenom je mobilee postao i booking agencija, kako bi se jednakom strašću i vizijom talentima osigurale gaže i gradile karijere. Uza sav taj poslovni dio, mobilee je prije svega grupa prijatelja, gotovo obitelj, i to ona koja je često zajedno na putu i pritom se odlično zabavlja.

Re.You i Kevin Over obojica inzistiraju na underground duhu i čim većoj bliskosti s ljudima koji ih dolaze slušati, dobijaju odlične kritike kolega i kritike, a radovi su im redovito u setovima Svena Vatha, Laurenta Garniera, Kerrija Chandlera i drugih tastemakera. Osim vlastitih izdanja za mobilee, Truesoul, Keinemusik, Cocoon, Strictly Rhythm, Get Physical, Noir i VIVa MUSiC, Re.You gura druge preko svog labela Younion, a Kevin Over promatra scenu kao sociolog i piše eseje o berlinskim klubovima.

Rijeka će u subotu 17. rujna vibrirati uz najsvježiji techno i house: Re.You dolazi treći put, Kevinu Overu ovo će biti premijerni nastup, a publiku će za njih zagrijati Boo Dale, Fryer i Wan aka Work The Floor. Večer otvara duo The Hunting Dogs, čiji je "Out for hunt" i Večernji list uvrstio među 5 najboljih domaćih EP-ova prošle godine.

Ulaznice u pretprodaji 30kn po danu u sustavu Entrio (entrio.hr i njegova prodajna mjesta). Fizičke ulaznice mogu se kupiti u Dallas Music Shopu Rijeka. Na dane održavanja festival cijena ulaznica bit će 50kn po danu. Vrata se oba dana otvaraju u 20 sati.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni