Intervju

Karlovačko RockOff finalisti: Dno.

Karlovačko RockOff finalisti: Dno.

Hartera je ove godine posvećena samo rock i alternativnoj glazbi. Razlog tome je ovogodišnje spajanje dva festivala u Rijeci: trinaesta po redu Hartere i Karlovačko RockOffa, nudeći u jednoj večeri poznata imena domaće scene i novu generaciju sjajnih glazbenica i glazbenika.

Među finalistima je i bend Dno. Koliko su zapravo na samom dnu, saznajte u nastavku. 
 
Pred vama je nastup na Karlovačko Rockoff festivalu. Kako teku pripreme?
Opušteno i zabavno. Nemamo neki poseban plan i program, ne pripremamo nikakav poseban nastup za taj koncert. To ne znači da nismo svjesni važnosti RockOffa, jednostavno smo prirodni i svaki koncert nam je novo zadovoljstvo. 
 
Kako biste u pet riječi opisali koncerte vašeg benda?
Glasno. Melodično. Znojno. Izolirano. Kaljuža.
 
Odabrao vas je stručni žiri. Što mislite, što ih je kod vaše glazbe osvojilo?
Ruku na srce, stručni žiri je čuo samo jednu pjesmu i ona im se svidjela. Jer je dobra. A naša glazba će ih osvojiti tek kad nas čuju uživo. 
 
Što mislite o samom konceptu Karlovačko Rockoffa?
S obzirom na to da još nismo iskusili nastup na RockOffu, teško je suditi o tome. Sama ideja koja stoji iza cijelog projekta je svakako hvalevrijedna i pozitivna.
 
Ove se godine priča proširila na Rijeku i Split; mislite li da su bendovi koji nisu nužno iz Zagreba pomalo i zakinuti za mogućnost proboja na sceni?
Svakako da jesu. Rijetke su sredine u kojima mladi bend ima mogućnost učiniti prve korake i u primjerenim uvjetima izaći pred publiku kako bi predstavili svoje autorske pjesme, pogotovo ako je riječ o bendovima čiji je izričaj odmaknut od mainstream komercijalne glazbe. U Zagrebu je lakše početi, doći do instrumenata i opreme, pronaći prostoriju za vježbu i druge bendove s kojima se može dijeliti oprema. A, u krajnju ruku, i zbog samog broja koncerata koji se održavaju u Zagrebu lakše se "uvaliti" nekome kao predgrupa.
 
Osim vas samih, za koji domaći bend mislite da je pred njima uspješna budućnost? Zašto?
Teško je na ovakva pitanja odgovarati u ime benda, jer mi smo tri pojedinca s različitim ukusima. Pa bi jedan izdvojio Cojonese, drugi bi naveo ESC Life, dok bi treći rekao da nikoga ne čeka uspješna budućnost jer živimo u crnoj rupi očaja i beznađa.
 
Koje biste domaće bendove izdvojili kao svojevrsne "uzore"? Zašto?
Opet, ne možemo izdvojiti neki uzor (ili "uzor") koji bi se odnosio na čitav bend. U nadi da nećemo zvučati pretenciozno ili umišljeno, najradije bismo odgovorili da nemamo specifične uzore i da sami krčimo svoj put. Naravno, na svakoga od nas utječe glazba koju slušamo, ali to je toliko širok glazbeni spektar da nema smisla izdvajati nikoga posebnog. 
 
Osim nastupa na Rockoffu, što od vas možemo očekivati u bliskoj budućnosti?
Upravo dovršavamo pregovore oko konačnog termina za snimanje albuma, to bismo trebali obaviti u sljedećih par mjeseci. Nakon toga, pokušat ćemo što više koncertirati, slagati nove pjesme, uživati.